Hopp til innhold

Mystisk krabbedød

Mens de fortsatt leter etter årsaken til at over hundre ærfugler er døde på Andøya, finner de nå døde krabber i havna.

Døde krabber på havbunnen

Dette er et bilde av noen av de døde krabbene som ligger i steinene på Andøya.

Foto: Privat

Den mistenkelige fugledøden i Andenes havn er ikke over.

Fremdeles finner folk døde fugler, og i går fant Elvin Hansen i Hvalsafari i tillegg masse døde krabber på bunnen av havna.

– Jeg oppdaget at det lå døde krabber nede i steinene i småbåthavna, og det har jeg aldri opplevd før. Man lurer jo på hva som skjer, om det er snakk om giftstoffer i havet eller noe slikt. Det er veldig rart at også fuglen dør, sier Hansen.

Samler døde fugler

I dag skal Havnevesenet og en ornitolog ut for å samle inn alle de døde ærfuglene. Bare siden nyttår har havnesjef Odd Bernt Mevold registrert over hundre døde ærfugler i havna.

– Noen er døde og noen pines. Dersom det er snakk om forurensing, så er det ikke bra at de ligger slik de gjør, sier Mevold.

Utelukker ikke giftstoffer

Havnesjefen utelukker ikke at det er miljøgifter i fuglene etter en mudring i havna i fjor. De endelige analysene er ikke ferdige ennå.

Det var i forrige uke det ble kjent at det var funnet mange døde ærfugl i havna.

De foreløpige analysene tyder på at fuglene frøs ihjel eller sultet ihjel, men veterinær Harald Fodstad i Andøy sier til NRK.no at han avventer den endelige analysen fra veterinærinstituttet.

Video Døde ærfugler på Andenes

Mudring

I mellomtiden er det mange teorier om hva det mystiske fenomenet kan skyldes, forteller havnesjefen.

– Når ærfuglen skal konkurrere med så mye sel og steinkobbe så rekker den ikke opp til å få maten. Med så mye mudring som vi har holdt på med i havna, så blir det mindre skjell til fuglen, sier havnesjef Odd Bernt Mevold.

Kan det være årsaken?

– Ja, det kan være relatert til det. Vi får vente til de lærde gir oss svar på dette, avslutter Mevold.