NRK Meny
Normal

Frykter ulykker etter at flere reinsdyr er blitt drept på E6

Flere reinsdyr er drept av bilister på E6 over Saltfjellet. Dyrene fristes av salt på veiene og skaper farlige situasjoner. – Vi gjør alt vi kan, sier reineierne.

Per-Ole Åskal og reinflokken

Per-Ole Åskal speider utover flokken med rein de akkurat har reddet fra bilene på E6.

Foto: Olof Anders Kuhmunen

Reineiere oppfordrer bilister til å kjøre varsomt på E6 over Saltfjellet. I går ble to reinsdyr påkjørt og drept av bilister. I dag ble ytteligere ett reinsdyr drept i trafikken, ifølge politiet.

Reineiere fra Saltfjellet reinbeitedistrikt er flere ganger i døgnet ute i kulda for å skremme dyrene vekk fra vei og jernbane.

– Vi kan ikke garantere at vi klarer å holde dem borte. Vi gjør alt vi kan. Det er kommet en del salt på veien, og når dyret har fått smakt på det, er det vanskelig å holde unna veien, sier reineier Olof Anders Kuhmunen til NRK.no.

– Trekker automatisk til dette området

Reinsdyrene samles i Saltfjellet og eierne skal forberede til slakt. Reineieren opplyser at dyrene vil være i området ei ukes tid. Men det skaper problemer når biler og tog fyker forbi.

– Jeg kan bare oppfordre bilistene til å kjøre varsomt mellom Semska og polarsirkelsenteret.

– Hvorfor samler dere ikke reinen et annet sted?

– Reinen trekker automatisk til dette området, og det har den gjort i tusenvis av år. Det er en fast syklus, så det er vanskelig å få dem bort på denne årstiden.

Frykter mørket

Mye rein på E6 30.11.2012

SLIKKET SALT: 30 rein slikket salt på E6 ved Semska fredag formiddag.

Foto: Bjørnar Solvoll

Og med glatt veibane og dårlig sikt skjer det flere farlige møter mellom bil og rein. Reinen beiter ofte i grøfta og blir skremt av sterke frontlys. Den kan finne på å hoppe ut på veien.

– I mørket er det vanskelig å se dyrene. De går nesten i ett med veien. Dette utgjør en stor risiko for både bilister og dyra.

I ettermiddag har reineierne fått gjetet en del av reinen unna veien, men mye gjenstår.

– Vi fortsetter utover dagen, men mange kommer tilbake, sier Kuhmunen.

– Flere lemlestede og døde rein

Bilist Bjørnar Solvoll kjørte i går forbi en stor flokk med dyr:

– Jeg møtte flere vogntog som blinket med lysene, så jeg fikk et hint om at det var noe på veien. Men det var sterk vind og mye fokk, så flokken var litt vanskelig å få øye på.

Da han kom til brua ved Semska sto mellom 30 og 40 rein midt i veibanen og slikket salt. Han så også flere dyr som oppholdt seg ved jernbanelinja.

– Noen var påkjørt og lå døde i veikanten, sier Solli.

Han synes det er fortvilende at så mange dyr skal bli påkjørt og drept i løpet av vinteren.

– Vi som kjører over Saltfjellet ser stadig vekk lemlestede dyr som ligger i veikanten. Store ravnflokker forsyner seg av skrottene. Ikke noe behagelig syn, sier Solvoll til NRK.no.

Jon-Anders Kuhmunen og Per-Ole Åskal

Jon-Anders Kuhmunen og Per-Ole Åskal gjeter reinsdyrene på Saltfjellet i dag.

Foto: Olof Anders Kuhmunen

– Salting et problem

Han synes det er merkelig at ingen tar tak i problemet.

– E6 og jernbanen går parallelt over hele Saltfjellet, det burde være mulig å iverksette tiltak for holde dyrene unna. Først og fremst bær vegmyndighetene slutte å salte veibanen. Det er jo derfor dyrene trekker til E6, sier Solvoll.

Han har lagt merke til at når veien ikke er saltet, holder reinen seg borte. Ekstra ille er det at reinen ikke er redd trafikken.

– Bilistene må stoppe helt og kjøre i gangfart. Man må nesten gå ut av bilen og skyve dem unna. Når det er mørkt og snøen fyker, ser du de ikke før du er ti meter unna, sier han.

– Skal ikke inneholde salt

De siste årene har stadig flere reinsdyr blitt påkjørt i fylkene i Nord-Norge, i takt med den økte bruken av veisalt.

Seksjonsleder Marianne Eilertsen i Statens vegvesen i Nordland avviser at det er saltet på E6 over Saltfjellet.

– Nettopp for å komme reineierne i møte har vi fått utviklet en helt spesiell sand som vi bruker istedenfor salt på Saltfjellet. Men jeg kan ikke utelukke om det finnes salt i sandblandingen, sa hun til NRK.no i oktober.