Hopp til innhold

I denne bilen satt en hel familie da elgen kom ut i veien

På en drøy time fikk politiet i Nordland melding om seks elgpåkjørsler. I Kjerringnesdalen satt Henning Meidel Johnsen i passasjersetet da elgen traff frontruta.

Traff Elg i Nordland

DEN FØRSTE KOLLISJONEN: Den røde Mazdaen til familien Johnsen/Ravnåsen var den første av fem biler som møtte på elg i Nordland andre juledag.

Foto: Jens Andre Mehammer Birkeland

– Jeg satt i fremme og så på film da det kom noen hysteriske lyder fra baksetet, forteller Henning Meidel Johnsen.

Sammen med familien var han på vei hjem fra juleselskap i Bø i Vesterålen søndag ettermiddag.

I baksetet hadde mamma Monika og Hennings lillesøstre sett en mørk skikkelse i vegbanen. Hennings stefar, Steffen Ravnåsen, satt bak rattet. På det glatte føret klarte han heldigvis å bremse godt ned.

– Det gikk ganske sakte. Steffen prøvde å svinge unna, men elgen løp i bilen og landet med full tyngde på frontruta, forteller Henning.

Frontruta

Frontruta fikk hard medfart i kollisjonen med elgen.

Foto: Henning Meidel Johnsen
Sidespeilet etter kollisjonen

Sidespeilet ble knust etter sammenstøtet med elgen.

Foto: Henning Meidel Johnsen
Pels i grillen

Elgen etterlot seg litt hår i grillen på bilen.

Det store dyret kom seg på beina, og karret seg videre ned i grøfta og inn i skauen.

Dette var det første av seks elgpåkjørsler i Nordland andre juledag.

  • 16.57: Fylkesvei 85 ved Kjerringnes i Sortland kommune
  • 17.02: Fylkesvei 822 ved Fiskefjord som går mellom Sortland og Hadsel kommune
  • 17.34: E6 ved Falkeid
  • 17.41: To elg påkjørt på fylkesvei 17 ved Sundsfjorden i Gildeskål kommune
  • 18.05: Fylkesvei 17 Alstahaug

Fikk leiebil og pizza

– Det var påfallende mange hendelser i dag. Noen av bilene har vært litt borti elgen, mens andre har hatt et hardere sammenstøt. Det er heldigvis ikke snakk om personskader, men noen av bilene har fått ganske store materielle skader, sier operasjonsleder Ivar Bo Nilsson i politiet.

De har kontaktet Viltnemnda i de aktuelle kommunene. Foreløpig har politiet kun fått tilbakemelding fra Sundsfjorden.

En av de to elgene som ble påkjørt måtte skytes, den andre elgen leiter de fortsatt etter, forteller Nilsson søndag kveld.

Den røde bilen til familien Johnsen/Ravnåsen fikk store skader i møtet med elgen.

– Men vi fikk oss leiebil og andre juledagsmiddag på Esso på Sortland, så nå er vi på vei hjem, forteller Henning Meidel Johnsen.

Etter elgpåkjørsel

VED GODT MOT: Selv om sammenstøtet med elgen var en skremmende opplevelse er Henning Meidel Olsen (fremme til venstre), Mimi Alise Ravnåsen, (bak til venstre), Monika Willumsen Ravnåsen, Jenni Sol Ravnåsen og Steffen Ravnåsen i godt humør på vei hjem i leiebil.

Foto: Henning Meidel Johnsen

På sin ferd frem og tilbake mellom Svolvær og Bø i Vesterålen har de sett til sammen seks elg langs veien

– Vi vil jo oppfordre folk til å kjøre forsiktig. Selv om tacopizza på Esso smakte godt, så er det fint om folk kommer seg hjem. Og det var dramatisk nok, selv om det heldigvis gikk bra, sier Henning.

Også politiet oppfordrer folk til å ta hensyn.

– Ta det med ro, særlig når det er mørkt. Jeg har selv fått meg noen overraskelser med elgen. Den er tilnærmet usynlig. Og den kommer fort inn på veien. Ta høyde for det, kjør rolig, og kom heller frem fem minutter seinere, sier Ivar Bo Nilsson i politiet.

De er store og de er mange. Elgen kan stelle til mye trøbbel og farlige situasjoner både for seg selv og andre. Særlig i trafikken. Hjelpsomme mennesker har tatt på seg oppgaven med å begrense skadene og plagene for begge parter.

De er store og de er mange. Elgen kan stelle til mye trøbbel og farlige situasjoner både for seg selv og andre. Særlig i trafikken. Hjelpsomme mennesker har tatt på seg oppgaven med å begrense skadene og plagene for begge parter.