Hopp til innhold

Mulig sabotasje mot hvalskute

Her ligger Willassen senior ved kai i Svolvær. Båten sank natt til fredag og politiet utelukker ikke at skuta har vært utsatt for sabotasje.

Willassen senior
Foto: Roy Charlsen

- Nei, på dette tidspunktet kan vi ikke utelukke noen ting som helst, sier fungerende politistasjonssjef i Svolvær, Jon Martin Bye.

Den 89 fot store båten skal nylig ha vært til reprasjon ved Lofoten sveiseindustri, men det er uklart om nattens hendelse har noe med dette å gjøre.

- Båten kan ha sprukket lekk, eller så har noen vært og senket den, men det blir bare spekulasjoner, sier varabrannsjef Roy Charlsen i Vågan brann og feiervesen.

Politiet vet ikke årsaken til at båten sank, men i løpet av dagen skal dykkere fra forsvaret ta bilder av de delene av båten som er under vann.

Brannvesenet fikk melding om at båten var i ferd med å synke klokka 02.35 natt til fredag. Både politi, brannvesen og redningsskøyta ble sendt til stedet.

Da de kom fram kunne de konstatere at ingen personer var om bordi båten, som da sto plantet med kjølen på sjøbunnen.

Når den blir hevet skal avgjøres av forsikringsselskapet.

Flere tilfeller av sabotasje

Hvalskuter har flere ganger opp gjennom årene vært utsatt for sabotasje.

I 1992 ble Nybrænna forsøkt senket ved kai, men uten annet resultat enn at skuta ble påført skader for flere hundre tusen kroner.

I 1997 ble MS Elin-Toril forsøkt senket, men heller ikke denne gangen lyktes sabotørene.

Willassen senior

Willassen senior sank i løpet av natt til fredag. Årsaken er et mysterium.

Foto: Hans Bjørnstad

 

På internett ligger det ute en lang og detaljert bruksanvisning for hvordan en hvalskute skal senkes, skriver NTB.

Artikkelen er publisert i Gateavisa i 1995 og artikkelforfatterne skriver de senket «Nybrænna» ved å åpne opp saltvannsinntaket.

– Vi kjenner til denne nettsiden fra før, men vi har ikke fått indikasjoner på noe som gir grunn til å mistenke noen. Det har heller ikke foregått unormal aktivitet ved kaia, sier Bye.

– Men alle lurer på hva som har skjedd. Båten har ligget til kai i lang tid, sier politistasjonssjefen.

 Lekker olje

Det lekker en del olje fra båten og brannvesenet har derfor lagt ut oljelenser.

- Vi har lagt ut oljelenser og har samlet opp en del av oljen fra båten. Nå trenger vi en såkalt skimmer for å ta opp denne oljen, sier Charlsen.