NRK Meny
Normal

Mulig forbud mot reinbeite

Reineiere kan bli pålagt beitenekt dersom ikke togpåkjørslene går ned. – Vi må stoppe dyrelidelsene, sier Mattilsynet

Rein død saltfjellet

DYRETRAGEDIE: Et tragisk syn langs Nordlandsbanen på Saltfjellet. Nå vurderer Mattilsynet å innføre et beiteforbud i området.

Foto: Knut Rindahl / NRK

Dersom det ikke treffes konkrete tiltak for å stoppe dyrelidelsene, må tilsynet gripe inn. Det sier tilsynsleder Asle-Håvard Miklegard ved Mattilsynet i Nordland på spørsmål fra NRK Nordland.

Bare i vinter har over 100 rein blitt påkjørt av tog på Nordlandsbanen. Først i dag møtes aktører som Jernbaneverket, reineiere og Fylkesmannen for å løse problemet.

En siste utvei

Mattilsynet har flere ganger krevd at både togselskapene og Jernbaneverket må gjøre MER for å forebygge dyrepåkjørsler, men uten å lykkes. En siste utvei for å unngå dyrelidelser er beiteforbud.

– Jeg håper virkelig at Jernbaneverket og dyreeierne kan finne fram til tiltak som fungerer. En eventuell beitenekt er absolutt siste utvei, dersom ingenting annet nytter. Men jeg håper at dette ikke blir nødvendig, sier Asle Håvard Miklegard.

– Urimelig forslag

Reineier Olof Anders Kuhmunen, som har mistet 95-100 rein i vinter, mener et forslag om beitenekt vil være urimelig, og ikke noen god løsning.

– Vi er jo tross alt inne i et reinbeitedistrikt der vi har beiterett. Å nekte oss beiterett må være en siste utvei, sier Kuhmunen.

I går ble reinpåkjørslene på Saltfjellet tatt opp i Stortingets spørretime av Ivar Kristiansen (H).

I sitt spørsmål viste han til at stadig flere føler avmakt over at ingen ser ut til å ta ansvar for dyretragediene som ikke minst rammer reindriftsnæringen.

Hva vil regjeringen gjøre?

– Nå kan det se ut til at det vil ta ytterligere tid med å få på plass beskyttelsestiltak, fordi en ny reguleringsplan angivelig må på plass. Vil statsråden øyeblikkelig iverksette tiltak som kan stanse dyremassakren?

Spørsmålet var rettet til miljø- og utviklingsminister Erik Solheim (SV), men stortingspresident Dag Terje Andersen fant at samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp) var rett adressat. Men da Kleppa var fraværende måtte olje- og energiminster Terje Riis-Johansen (Sp) besvare spørsmålet.

Gjerdene skal på plass

Riis-Johansen sa at 2010 skal bli året da gjerdene kommer på plass på de mest utsatte områdene på Saltfjellet.

Han lovte å bringe videre oppfordringen om å følge opp torsdagens møte hos Fylkesmannen til samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa.

Droner kan bli løsningen

Små førerløse fly, eller droner, kan bli tatt i bruk for å hindre at rein blir påkjørt av toget på Saltfjellet. Det mener viltansvarlig Rune Berg i Saltdal kommune som har tatt initiativ til prosjektet, skriver Avisa Nordland.

Droner, som kan fjernstyres, vil i følge Berg kunne sende bilder til togføreren som viser om det er rein på jernbanen. Berg mener prosjektet vil koste rundt en halv million kroner.

Møte hos fylkesmannen

Planene vil bli lagt fram under et møte torsdag 4. februar. Da har Fylkesmannen i Nordland invitert berørte parter til møte om reinpåkjørslene på Saltfjellet.

Video

Distriktsnyheter fra Nordland. TV
I tredje episode av Stortvildet må Erna Solberg tegne Jonas Gahr Støre. KrF må debattere som SV og motsatt. Hvem vinner debatten?
 Er Jonas Gahr Støre (Ap) god på seksualundervising? Se episode 2 av Stortvildet.