NRK Meny
Normal

MS «Tysfjord» slepes til land etter motorhavari

Like før klokka 09 meldte politiet i Midtre Hålogaland at 16 personer ble evakuert etter at ferga «Tysfjord» hadde grunnstøtt. Men det viste seg å være mindre dramatisk.

Redningsskøyta Sundt Flyer bistår havaristen Tysfjord

Redningsskøyta Sundt Flyer bistår bilferga «Tysfjord» som fikk motorstopp mandag morgen.

Foto: Redningsselskapet

Politiet i Midtre Hålogaland meldte i morges på Twitter at ferga «Tysfjord» som trafikkerer i sambandet Melbu og Fiskebøl hadde grunnstøtt og at de 16 passasjerene og sju i mannskapet om bord var i ferd med å evakuere.

Men det viser seg å være mindre dramatisk. Ferga som trafikkerer i sambandet Melbu og Fiskebøl fikk motortrøbbel, og er nå under slep til land.

Ingen evakuert

– Ferga har ikke grunnstøtt. Den fikk stans i hovedmotoren like utenfor fergeleiet på Fiskebøl, og kastet ut ankeret. En slepebåt fra Norlense på Fiskebøl var raskt på plass, og fikk slept ferga tilbake til fergeleiet, sier administrerende direktør Torkild Torkildsen i Torghatten Nord til NRK.

Han sier situasjonen var uavklart noen minutter.

Ingen av passasjerene ble evakuert, slik som politiet hevder. Nå skal vi foreta en teknisk undersøkelse for å finne ut hva hvorfor ferga fikk motorstopp.

Inntil videre er fergesambandet på fylkesvei 82 innstilt.

Gjorde det eneste rette

Tore Hongset ved Hovedredningssentralen Nord-Norge sier fergekapteinen gjorde det eneste rette da han kastet ut ankeret og forberedte evakuering av de 23 personene om bord.

– Mannskapet meldte inn til Bodø radio at de hadde mistet motorkraften, og sto i fare for å gå på land. De lå nær ei lita øy like utenfor Fiskebøl. De informerte om at de kunne bruke sin egen mann-over-bord-båt i tillegg til et par båter som tilhører Norlense til å holde båten fra øya. De forberedte seg på evakuering, men det ble ikke nødvendig, sier Hongset.

Kunne blitt dramatisk

HRS sier at uten den raske reaksjonen fra mannskapet og slepebåtene som bar i nærheten ville ferga gått på grunn.

– De forberedte seg på det verste, og kapteinen gjorde det eneste riktige. Ankrene ble kastet ut, for å få ankerfeste, samtidig som de siverksatte tiltak for å hindre at ferga gikk på grunn, sier han til NRK.