Hopp til innhold

Møtte russiske bombefly

For første gang i år måtte F-16-fly fra Bodø på vingene for å identifisere russiske bombefly.

Tupolev 160 Blackjack

BOMBEFLY: Tu-160 er det tyngste kampflyet som noensinne er bygget.

Foto: Bodø hovedflystasjon

To ganger måtte norske F-16-jagerfly fra Bodø natt til tirsdag opp i lufta for å identifisere russiske jagerfly utenfor kysten av Lofoten og Troms.

-  Først klokka 03 og så klokka 06.16, opplyser informasjonsoffiser John Espen Lien ved landsdelskommando Nord-Norge til NRK.

Til sammen fire fly ble observert.

Verdens raskeste

Ifølge Lien ble det først identifisert to Bear Foxtrot. Andre gangen var det to flymaskiner av typen Tu-160, eller Blackjack som NATO-betegnelsen er. Dette er et strategiske bombefly som ble introdusert i det sovjetiske forsvaret i 1987. Det er det tyngste kampflyet som noensinne er bygget.

- De flyr i internasjonalt luftrom, og det er ingen som helst grunn til å kritisere dette, understreker Lien.

På vei nordover igjen

Etter snarvisitten langs norskekysten, føy flyene forbi de britiske øyer i retning Irland. I 10.30-tida tirsdag formiddag er bombeflyene i havområdet mellom Norge og Island på vei nordover igjen.

88 fly i fjor

Luftoperasjonssenteret på Reitan ved Bodø identifiserte 88 russiske fly på tokt i norsk interesseområde i fjor. De fleste av disse var strategiske bombefly. i 2006 ble bare 17 fly identifisert.

- Putins ordre

- Russerne ønsker å markere sin interesse i Arktis og på Svalbard, og dette er i tråd med det president Putin har sagt, sa assisterende direktør Geir Flikke i Norsk utenrikspolitisk institutt (NUPI) til NRK like før jul.

- Vi har sett at aktiviteten har økt i år, særlig fra august. Dette viser at vi er over i en ny fase, sier Flikke, som understreker at det er ikke er noen grunn til å overdramatisere den økte flyaktiviteten.

Fortsetter i 2008

Kommer vi til å se økt russisk flyaktivitet også i 2008?

- Hvis vi legger til grunn at russerne ønsker å markere seg overfor EU og USA så er det ingenting som tyder på at forholdet mellom disse landene vil endre seg markant i løpet av kort tid, sa Flikke.