Hopp til innhold

Møtte ledelsen i sørgeklær

Telenoransatte i Bodø frykter at arbeidsplassene deres flyttes til Asia. – Sosial dumping, mener tillitsvalgt.

Et symbolsk begravelsesfølge møtte ledelsen i Telenor da de kom til Bodø i dag for å diskutere nedleggelsen av et 40-talls arbeidsplasser.

GRAVFØLGE: Ledelsen i Telenor ble møtt av et symbolsk gravfølge da de kom til Bodø i dag. – Hvis denne nedleggelsen blir vedtatt så er det sørgelig, både for arbeidsplassene, for Bodø og for Telenor, sier konserntillitsvalgt i Telenor, Per Gunnar Salomonsen.

Per Gunnar Salomonsen, konserntillitsvalgt i Telenor

SKEPTISK: Per Gunnar Salomonsen, konserntillitsvalgt i Telenor, kaller nedleggelsen for sosial dumping.

Foto: Christine Svendsen / NRK

– Dette er ren, sosial dumping. Hvis dette blir vedtatt så er det sørgelig, både for arbeidsplassene, for Bodø og for Telenor, sier konserntillitsvalgt i Telenor, Per Gunnar Salomonsen.

Sammen med sine ansatte hadde han møtt opp til det som fortonet seg som et symbolsk begravelsesfølge da ledelsen i Telenor besøkte Bodø i dag.

– Det kommer til å medføre svekket kvalitet, men de skal ha ned kostnadene nesten for enhver pris. Og det er et forhold som vi aldri kan støtte, fortsetter Salomonsen.

– Ikke noe hyggelig

Bakgrunnen for besøket er at ledelsen ønsker å legge ned Telenor sin avdeling i Bodø og flytte arbeidsplassene til Bangladesh, og at de er lovpålagt å møte politisk ledelse lokalt før en nedleggelse besluttes.

Arve Knutsen, fylkesråd for næring, Nordland

HAR EN JOBB Å GJØRE: – Innstillinga deres er negativ. Nå har vi en tid frem til styremøtet hvor den endelige beslutninga skal gjøres, sier Arve Knutsen, fylkesråd for næring i Nordland.

Foto: Bjørn Leirvik

Telenor har i dag virksomhet i 13 land. Avdelingen i Bodø består av et 40-talls høykompetente arbeidsplasser innen økonomi, regnskap og IT som har til oppgave å levere administrative fellestjenester til disse 13 landene.

– Det er aldri noe hyggelig å delta i denne typen møter når det er snakk om å nedlegge arbeidsplasser i Bodø, og her er det i tillegg snakk om veldig høykompetente arbeidsplasser. Nå er det å se om det er muligheter for å få til en annen løsning. Men i øyeblikket har det ikke vært noen hyggelige signaler, sier ordfører i Bodø kommune, Ole-Henrik Hjartøy.

Arve Knutsen, fylkesråd for næring (KrF), beskriver nedleggelsen som alvorlig.

– Innstillinga deres er negativ. Nå har vi en tid frem til styremøtet hvor den endelige beslutninga skal gjøres. Så både vi og Bodø kommune har en jobb å gjøre her, sier han.

– Mitt første spørsmål til Telenor i dag var «hva skal til for å fortsette i Bodø?». Og det er et spørsmål som jeg ikke fikk noe godt svar på i dag, og som jeg har tenkt å sende videre til styret i Telenor, legger han til.

– Krever andre løsninger

Ingrid Lorange

ANDRE LØSNINGER: – Nå har vi et utvidet mandat, og det krever andre løsninger og skalerbarhet globalt enn det vi klarer å få til i Norge, sier Ingrid Lorange i Telenor.

Foto: Harald Krogtoft / NRK

Ingrid Lorange, som er administrerende direktør i Telenors Global Shared Services, mener at en norsk bedrift ikke er fleksibel nok.

– Nå har vi et utvidet mandat, og det krever andre løsninger og skalerbarhet globalt enn det vi klarer få til i Norge, sier hun.

Hun understreker at beslutningen enda ikke er tatt, men at deres innstilling er klar.

– Vi har planlagt fra ledelsens side å legge fram et forslag for vårt styre over påske. Den prosessen vil gå sin gang. Vår innstilling og de forslagene som ligger der, de står fast.

– Hva vil skje med de ansatte?

– Nå må vi først la beslutningsprosessen få gå sin gang. Dersom det blir en beslutning i tråd med anbefalingen vår, så vil det være individuelle samtaler med alle ansatte og vi vil selvfølgelig gjøre det vi kan for å hjelpe dem videre i den prosessen, avslutter Lorange.