NRK Meny
Normal

Møter bestemor i konflikrådet

Unge lovbrytere i Salten risikerer nå å møte bestemora si i en snakkesirkel hos konfliktrådet.

Ungdommen leker i svingdøra til Askim Torget
Foto: Marius Engebretsen / NRK

Konfliktrådet i Salten arrangerer nå såkalte stormøter. Her skal alle parter i den kriminelle handlingen møtes i en sirkel for å snakke sammen.

- Jeg tror den største effekten med dette er at det går opp et lys for unge lovbrytere.

- De unge vil kanskje forstå at de har forårsaket ganske mye lidelse på grunn av sine handlinger, sier konfliktrådsleder Bjørn Sjødin i Salten.

Som første i landet er de ansatte og meglerne i konfliktrådet i Salten lært opp i en pedagogisk forebyggende metode som stammer fra urbefolkningen i New Zealand.

Brukt av urbefolkningen

- Da det oppstod en konflikt i samfunnet, satt folk seg ned i ring og pratet seg gjennom saken. Dette er kommet til vesten og er blitt videreutviklet i vesten.

Kort og godt blir alle involverte parter etter ei eller flere kriminell handling kontaktet for å snakke sammen. Det er særlig de som gjentatte ganger gjør noe ulovlig som stormøtet er ment for.

- Både lovbrytere og fornærmede var noe spørrende i starten, men etter å ha sett hverandres reaksjoner, forstår de hvor viktig slike møter er, sier Sjødin.

 

Video

Distriktsnyheter fra Nordland. TV
Surfer Shannon Ainslie blir jaget av spekkhoggere som forveksler han med sel, skal vi tro forskerne.
I tredje episode av Stortvildet må Erna Solberg tegne Jonas Gahr Støre. KrF må debattere som SV og motsatt. Hvem vinner debatten?