NRK Meny
Normal

Mot nytt rekordår: – Det er kolossale mengder stor, flott skrei

Fisker Ole Berglund (66) har ett ord for å beskrive årets sesong.​ – Eventyrlig. Jeg har aldri opplevd noe liknende, og jeg har holdt på i 50 år.

Fisker Ole Berglund fra Lofoten

HAVET KOKER AV FISK: Det går mot et nytt kjempeår for norske fiskere. – Vi er storfornøyde både med fangstene og prisen, sier fisker Ole Berglund (66) fra Leknes i Lofoten.

Foto: Lars-Bjørn Martinsen / NRK

– Det er kolossale mengder stor, flott skrei, sier fisker Ole Berglund om bord i fiskebåten «Ole inge» på telefon fra fiskeværet Stø i Øksnes.

Her deltar han i årets skreifiske sammen med kona og en kar til. Den første turen ut på havet gikk 3. februar.

– I går dro vi opp det siste av de 73 tonnene som vi har lov å fiske, sier han en smule vemodig.

Prisen på rundt 20 kroner kiloet fiskerne har fått denne vinteren er han godt fornøyd med.

– Når det er mye fisk risikerer man at prisen går ned, men det ser ut som den holder seg utover i sesongen, sier 66-åringen.

Knuser fjoråret

Det går mot et nytt kjempeår for fiskerne, som så langt knuser fjoråret. Hittil i år har fiskerne levert fangst for 2,3 milliarder kroner fra Nordmøre i sør til Finnmark i nord. Det er 800 millioner mer enn på samme tid i år, viser tall fra Norges Råfisklag. I 2015 ble det i Norges Råfisklags distrikt omsatt 1.036.000 tonn fangst (rund vekt) til en samlet verdi på 9,7 milliarder kroner.

Mye fisk og god pris

Det er særlig to ting som bidrar til den den solide økningen.

– Det er store mengder fisk og prisen er god. Når vi får både en kvantumsøkning og prisøkning øker verdien, sier rådgiver Charles Aas i Norges Råfisklag.

Råfisklaget er fiskeran sitt eget salgslag, og det er torsk, sei, hyse og reker som står for det meste av omsetningen. Omsetningen i uke 8 ligger på 399 millioner kroner. Det er en fin økning fra 367 millioner kroner uka før

Passerte to milliarder

– Totalomsetningen så langt i år har virkelig skutt fart de siste ukene og vi passerte 2 milliarder kr i slutten av uke 8 og ligger betydelig foran de 1.498 millioner kronene vi hadde til samme tid i 2015.

Aas mener den gode starten på årets fiske og god pris på torsken, gir svært gode utsikter for resten av året.

– Dersom dette fortsetter som vi forventer det skal kommer det til å bli et veldig godt 2016. Men det er selvsagt ennå tidlig i sesongen, men hvis vi klarer å fiske opp kvota og holde prisen, vil det gi et vedlig bra resultat, sier Charles Aas.

Skal hjem å tvinne tomler

Men for Ole Berglund sin del var sesongen over på mandag, etter snaue fire uker på havet utenfor Vesterålen. Med kvoten på drøye 70 tonn har han omsatt for rundt 900.000 kroner. 750.000 av dette fordeles på mannskapet, mens resten går til diverse utgifter.

– Nå skal vi vende nesen hjemover å tvinne tomler, sier han til NRK.

Det årlige skreifisket starter i januar og varer til april

Det årlige skreifisket starter i januar og varer til april.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix