Tok EM-gull i bryting: – Nå skal jeg hjem og få meg en ny tann

Bodøværingen Morten Thoresen gikk seirende ut av EM-finalen i Roma i kveld.

Morten Thoresen er europamester i bryting

Morten Thoresen tok EM-gull i bryting onsdag kveld

Foto: Alessandra Tarantino / AP

23-åringen møtte russeren Nazir Abdullaev i gresk-romersk bryting i 67-kilosklassen, og tok en knepen seier i EM-finalen. Thoresen fikk en tøff start, og lå under med 2-0 før han snudde kampen.

– Finalen var knallhard. Det var som å møte veggen da jeg gikk i han russeren. Jeg lå under, men jeg visste at det var mulig å snu det, sier Thoresen til Norges Bryteforbund, som har stilt spørsmål til den nybakte europamesteren på vegne av NRK.

Bryteren fra Bodø gikk videre til finalen i går, etter at han vant kampen mot hviterussiske Liavonchyk 2–1. Selve finalekampen endte til slutt 2-2, men Thoresen vant fordi han tok det siste poenget i kampen.

Dette var et karrierehøydepunkt for deg – hva tenker du om veien videre?

– Først skal jeg få meg tann, og så blir det trening på fredagen. Veien videre ser egentlig veldig bra ut. Dette er egentlig bare starten på min karriere. Nå skal jeg prøve å kvalifisere meg for OL om en måneds tid. Dette gir meg en selvtillitsboost, sier Thoresen.

– Folk forstår ikke hvor stort dette er

– Dette er helt sinnsykt. Det er utrolig. Jeg er så skjelven at jeg ikke vet hvor jeg skal gjøre av meg, sier hovedtrener i Bodø Bryteklubb Anders Hammer.

Anders Hammer, som er hovedtrener i Bodø Bryteklubb, har også vært trener for Morten Thoresen tidligere. Han har fulgt Thoresens vei mot EM-gullet.

– All ære til alle i Bodø bryteklubb, og til Norges Bryteforbund og trenere og alle som står rundt Morten, og ikke minst han selv. Dette er hans seier, ikke alle oss andre sin, sier Hammer.

Thoresen ga alt under finalen i Roma mens familie og lagkamerater fulgte spent med fra Bodø.

– Morten er en beinhard fyr. Han har trent djevelsk hardt, og har en mentalitet som jeg tror ingen andre bryter i Norge har, foruten om Stig Andre Berge, sier Hammer.

Hovedtrener i Bodø bryteklubb, Anders Hammer

Hovedtrener i Bodø bryteklubb Anders Hammer mener det er en seier i seg selv at Bodøværingen har kommet helt til finalen.

Foto: Kåre Riibe Ramskjell / NRK

For det at en nordmann kommer til EM-finalen i bryting er ingen selvfølge, ifølge Hammer.

– Det at Morten har klart å komme til finalen imot verdens beste brytere, er så stort at Glimt sitt sølv bare blir et kretsmesterskap.

– Så utrolig fantastisk

Prestasjonen imponerer blant annet ordfører i Bodø kommune, Ida Pinnerød.

– Dette er så utrolig fantastisk. Morten er et forbilde på så mange vis, og dette var virkelig vel fortjent, sier Pinnerød.

Pinnerød skriver i en melding til NRK at Nord-Norge har få utøvere i verdenstoppen. Hun mener prestasjonen også er en viktig anerkjennelse av den store jobben brytemiljøet i Bodø har gjort.

Ida Pinnerød. Ordfører i Bodø kommune (Ap) og leder i Salten regionråd

Ordfører i Bodø kommune, Ida Pinnerød mener Thoresens prestasjoner både imponerer og engasjerer

Foto: Kåre Riibe Ramskjell / NRK

– Morten er også et forbilde som engasjerer seg i klubben hjemme i Bodø, og som alltid legger igjen en visitt til de yngste bryterne når han er hjemme. Det at han henter hjem EM-gull betyr selvsagt kjempe mye.

– Jeg er virkelig stolt, og vet at jeg snakker på vegne av en hel by og landsdel når vi sier gratulerer.