NRK Meny
Normal

Montør i linjevogn omkom i arbeidsulykke

En linjemontør fra Kroatia i 30-årene omkom i en linjevogn mens han jobbet på kraftlinja sør for Statnetts anlegg ved Nedre Røssåga kraftstasjon i Hemnes.

En person er omkommet i en arbeidsulykke ved Statnetts anlegg ved Nedre Røssåga kraftstasjon i Hemne

OMKOM I ARBEIDSULYKKE: En linjemontør er omkommet i en arbeidsulykke ved Statnetts anlegg ved Nedre Røssåga kraftstasjon i Hemnes. Her fra en mast på strekningen hvor ulykken skjedde.

Foto: Statnett / ARKIVFOTO

Politiet har i kveld gjort undersøkelser på stedet etter at en kroatisk linjearbeider omkom under arbeid i en linjevogn i Røssåga i Hemnes.

– Det er for tidlig å si noe om årsaken til ulykken. Undersøkelsene på stedet vil fortsette tirsdag. Det vil i tillegg bli foretatt obduksjon av avdøde, tekniske undersøkelser og vitneavhør, sier politiinspektør Linda Rømma i Nordland politidistrikt.

Etterlater seg familie i utlandet

Avdøde var i 30-årene og var ansatt i en datterselskap til Nettpartner, som jobber for Statnett i Hemnes. Han er bosatt i utlandet, og etterlater seg familie i hjemlandet

Ulykken skjedde i forbindelse med bruk av linjevogn på kraftledningen. Det var ikke et fall som forårsaket dødsulykken.

– Det er en forferdelig trist dag. Både mannens familie og kolleger er rammet, sier administrerende direktør Einar B. Hjetland i Nettpartner Prosjekt AS til NRK.

Stanser bruk av linjevogner

Alt arbeid med bruk av linjevogner i alle Statnetts prosjekter og i driften av kraftledninger i selskapet er stanset.

Politiet på Helgeland først melding om en arbeidsulykke like før klokka 15.

– Ved 16-tiden fikk politiet melding om at en person var død som følge av dette, opplyser politiinspektør Linda Rømma i Nordland politidistrikt til NRK.

Politiadvokat Linda Rømma

Politiinspektør Linda Rømma i Nordland politidistrikt.

Foto: Frank Nygård / NRK

Andre kroat som dør

Dette er den andre dødsulykken ved Statnetts anlegg på tre uker. Fredag 15. april døde en 32 år gammel mann da han falt opptil 35 meter fra en høyspentmast mellom Tonstad og Feda i Vest-Agder. Mannen var også fra Kroatia og jobbet for det kroatiske selskapet Dalekovod som utfører arbeid på ledningsnettet til Statnett.

Arbeidstilsynet er nå varslet om dødsulykken i Hemnes. Statnett vil bistå etterforskningen, i tillegg til å gjennomføre egen gransking.

– Vi har mottatt det sørgelige budskapet om at en ansatt hos en av våre underentreprenører har omkommet. Dette er det andre dødsbudskapet vi mottar på kort tid, og en tung dag for Statnett. I dag er det tid for sorg, og våre tanker går nå til hans familie og arbeidskollegaer, sier konserndirektør Elisabeth Vardheim i Statnett til NRK.

Oppgraderer kraftnett

Det var i fjor at Norges vassdrags- og energidirektorat ga Statnett tillatelse til å bygge og drive om lag 5,7 kilometer kraftledning parallelt med eksisterende kraftledning i Trøndelag. Prosjektet berører åtte kommuner i Nordland og Nord-Trøndelag.

Det nye ledningsstrekket blir lagd parallelt med eksisterende 300 kV ledning inn mot Namsskogan transformatorstasjon. Den om lag 13 km lange eksisterende delstrekning mellom Nerfjellet og Sandådalen på ledningen Marka–Tunnsjødal, skal deretter rives.

Hele denne oppgraderingen av strømnettet øke vil føre til økt sikkerhet i strømforsyningen i Midt-Norge. Det vil også legge til rette for fornybar energiproduksjon, og gjøre vedlikeholdet og driften lettere.

Laster kart, vennligst vent...

Video

Distriktsnyheter fra Nordland. TV
I tredje episode av Stortvildet må Erna Solberg tegne Jonas Gahr Støre. KrF må debattere som SV og motsatt. Hvem vinner debatten?
 Er Jonas Gahr Støre (Ap) god på seksualundervising? Se episode 2 av Stortvildet.