Møkk lei av griseri fra trailersjåførene

I Narvik er det et problem at vogntogsjåfører gjør sitt fornødne på parkeringsplasser, utkjørsler og rasteplasser mens de har sin pålagte hviletid.

Vogntog ved Narvikterminalen

TRAFIKKNUTEPUNKT: Narvik er et knutepunkt for varetransport og det betyr stor trailertrafikk i området rundt byen. Her fra Narvik-terminalen.

Foto: Kjell Mikalsen / NRK

Som knutepunkt for varetransport i Nord-Norge kjører svært mange vogntog til og fra Narvik hver dag, og sjåfører parkerer og overnatter på mange ulike utkjørsler.

Slik ser det ut på trailerhvileplass

TISSEPAUSE: Trailersjåfører som har parkert og overnattet på utkjøringer setter ofte spor etter seg det vil kommunen bli kvitt.

Foto: Kjell Mikalsen / NRK

Men ikke alle sjåførene er like opptatt av å finne et toalett når de må på do. Trailersjåfører som har parkert og overnattet på utkjøringer setter ofte spor etter seg det vil kommunen bli kvitt.

– Fram til nå har det vært slik at sjåførene har vært henvist til å parkere der hvor det er en ledig plass. De har vært henvist til å gjøre sitt fornødne der de måtte finne et sted. Det kan være hvor som helst. Vi kan vi vel alle tenke oss hvor ubehagelig det er for omgivelsene, sier daglig leder Stig Nerdal i firmaet Transportutvikling, som nå skal .

Lei av griseri

Narvik-terminalen

Narvikterminalen er Nord-Norges største. Det kjøres 100 tunge kjøretøyer inn og ut av terminalen hver dag.

Foto: Kjell Mikalsen / NRK

Nå er kommunen lei av griseri, og etablerer en egen hvileplass for yrkessjåførene på Øra i Narvik.

– Dette har lenge vært et problem, og vi har fått mange henvendelser fra publikum. Dette er selvsagt ingen ønskesituasjon for Narvik kommune, medgir enhetsleder Marianne Dobak Kvensjø i Narvik kommune.

Den nye døgnhvileplassen skal ha toaletter og dusjanlegg.

– Her skal det bli det plass til opp mot 30 vogntog. Narvikterminalen er Nord-Norges største. Det kjøres 100 tunge kjøretøyer inn og ut av terminalen hver dag. Det som er naturlig for sjåførene er at de tar hviletiden sin i nærheten av terminalen. Nå skal disse får mulighet til å overnatte, spise, dusje og bruke sanitæranlegg, sier daglig leder Stig Nerdal i konsulent- og rådgivningsselskapet Transportutvikling, som uhar utredet planene.

Naboene ikke glade

Eva Vassdal Sørensen, Narvik

Daglig leder Eva Vassdal Sørensen i Ørarampen barnehage.

Foto: Kjell Mikalsen / NRK

Leder for Ørarampen barnehage i Narvik er ikke glad for etableringen av døgnhvileplass for trailere.

– Området hvor den nye hvileplassen kommer, er i dag et friområde som barnehagen vår bruker mye. Vi har allerede svært mye industri på Fagernes og Øra. Jeg er redd for at de tar de friområdene vi har, sier daglig leder Eva Vassdal Sørensen i Ørarampen barnehage.

Men for trailersjåfører er fornøyde.

– Det blir fint med et overvåket område hvor du kan stå i fred og ro. Vi trenger ikke lenger være bekymret for at sakene våre skal bli borte. Dusj- og toalettmuligheter blir også bra, sier trailersjåfør Jan-Otto Hætta til NRK.

Hit kommer ny hvileplass på Fagernes i Narvik

Ørarampen barnehage frykter for gapahuken sin når den nye hvileplassen for vogntog skal etableres.

Foto: Kjell Mikalsen / NRK