Hopp til innhold

Mobiliserer med miljøfestival

En optimistisk miljøbevegelse tror på seier i kampen mot oljevirksomhet utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja. Denne uka samles troppene til miljøfestival i nord.

Kabelvåg torv

Denne uken samles miljøbevegelsen til festival i Lofoten. Kampen mot oljeboring utenfor Lofoten og Vesterålen blir et sentralt tema. Her ligger havna i Kabelvåg badet i sommersol.

Foto: Billy Jacobsen / NRK 2009

Denne høsten og vinteren blir avgjørende i kampen mot oljevirksomhet i de omstridte farvannene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja, ifølge leder Lars Haltbrekken i Naturvernforbundet. Den reviderte forvaltningsplanen blir lagt fram på nyåret og beslutningen om det skal startes en konsekvensutredning kan bli tatt allerede i løpet av vinteren.

– Slaget om oljeboring står denne høsten og neste år, konstaterer Haltbrekken overfor NTB. Han inviterer til motstandsfestival på Lofoten folkehøgskole i Kabelvåg fra torsdag til søndag.

Kristin og Liv kommer

Lars Haltbrekken

Lars Haltbrekken.

Foto: Audun Garberg

Høydepunktet blir etter alt å dømme den store debatten lørdag, hvor representanter for alle partiene deltar – blant annet regjeringspartilederne Kristin Halvorsen (SV) og Liv Signe Navarsete (Sp).

Dessuten kommer rekefiskeren Margaret Curole direkte fra Louisiana for å ta politikere og aktivister i skole. Hun og hennes mann mistet båten sin da orkanen Katrina rammet New Orleans-området og Mississippi-kysten i 2005. Da BP-riggen Deepwater Horizson sank i Mexicogolfen i vår, ble Curole og mannen rammet nok en gang.

Hun er nå aktiv i organisasjonen World Forum of Fish Harvesters and Fish Workers og skal møte politikere og aktivister til et «strategi- og opplæringsmøte» i Kabelvåg sentrum.

– Vi har fått tydelig bevis på at selv om risikoen er liten finnes det ingen garantier mot ulykker. Derfor må vi beskytte havområdene mot en virksomhet som både Klima- og forurensningsdirektoratet og Direktoratet for naturforvaltning kraftig advarer mot, sier Haltbrekken.

– Utredning betyr ja

Et ja til konsekvensutredning i henhold til petroleumsloven vil i praksis bety at regjeringen åpner for oljevirksomhet, mener han.

– All erfaring fra tidligere tilsier at en konsekvensutredning i praksis er starten på en prosess som ender i oljeutvinning, sier Haltbrekken.

Han viser til konsekvensutredningene for Barentshavet, Norskehavet og Skagerrak. Dette er havområder hvor det i dag drives oljeutvinning.

– Vi vil gjerne ha mer kunnskap, men mener kunnskapen kan hentes inn gjennom forvaltningsplanen. Vi har allerede fått kunnskap som bekrefter at de aktuelle havområdene er svært sårbare.