Hopp til innhold

Hyttelivet er ikke det samme uten mobildekning

Å kunne motta mobilsamtaler er viktigere enn å kunne sitte på do på hytta.

Fasttelefon og mobiltelefon

TILGJENGELIG: Det er veldig viktig for folk i dagens samfunn å være tilgjengelig. En mobilsamtale er viktigere enn toalettbesøk.

Foto: colourbox.com / colourbox.com

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Mobiltelefonen er blitt en viktig og kjær følgesvenn for nordmenn. Hver tredje norske arbeidstaker blir kontaktet ukentlig i løpet av ferien og mange vil ha muligheten til å sende SMS og motta samtaler uansett hvor de er.

Telenors elektroniske dekningskart viser 86 prosent arealdekning og over 99 prosent befolkningsdekning, men hyttelivet byr ofte på problemer for de som ikke kan leve uten GSM-nettet.

Ønsker dekning mer enn do

En undersøkelse gjort av selskapet United Minds for NetCom viser at 85 prosent av de spurte synes god mobildekning er viktig å ha på hytta, mens omkring 70 prosent mener det er viktigere at man kan sitte på do.

Hjemme vil nordlendinger aller helst gjøre begge deler samtidlig.

– Jeg tror folk er avhengig av mobilen. Da tar man med seg mobilvanene når man drar på ferie. Man legger den ikke fra seg eller slår den av. Det er viktig å holde kontakt, sier kommunikasjonsrådgiver i NetCom, Charlotte Erikstad.

NetCom satser på å bygge ut 3G-nettet og dekning i hytteområder.

Samfunnet endret

Nestleder Tore Rasch i Norges Hytteforbund har selv hytte på Hardangervidda uten innlagt strøm eller vann, og dårlig mobildekning. Men han har takantenne og får inn signal på den måten.

– Det er klart det er viktig med mobildekning. Samfunnet vårt er blitt slikt at man skal være tilgjengelig hele tiden. Hytta er vårt andre hjem, og mange jobber derfra, så det er nok mange med et stort behov, sier Rasch.

Ferien på Facebook

Bruk av sosiale medier blir mer og mer populært, også i ferien. Nærmere 30 prosent oppdaterer status på sosiale nettsamfunn for å holde venner og familie oppdatert, og omtrent 20 prosent laster opp feriebildene på nettsamfunn som Facebook og Flickr.

– Teknologi er også viktig når det gjelder å holde kontakten med venner og familie mens man er på ferie, sier Charlotte Erikstad.

41 prosent holder kontakten med e-post – en større andel enn de 32 prosentene som sender tradisjonelle postkort. Den vanligste måten å holde kontakten med venner og familie på når man er på ferie, er imidlertid tekstmeldinger. Hele 83 prosent av Norges befolkning velger å gjøre dette. Nesten to tredjedeler, 63 prosent, ringer, og omtrent 37 prosent sender MMS.

Hva mener du er viktigst på hytta?

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.