Mistet uerstattelig «Hasselblad» på tur til Gardermoen

Den prisvinnende fotografen Rune Johansen ble rundstjålet på flytoget. – Jeg har mistet en del av meg, sier han.

Rune Johansen sammen med sin Hasselblad

KAMERAENES ROLLS-ROYCE: Her er Rune Johansen avbildet i programmet «Herskapelig» på NRK sammen med det uerstattelige kameraet som nå er stjålet.

Foto: Utklipp fra programmet "Herskapelig" / NRK

Rune Johansen

RUNDSTJÅLET: – Da jeg kom til Gardermoen oppdager jeg at absolutt alt fotoutstyret mitt er borte, sier Rune Johansen.

Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet

– Jeg vet ikke om jeg skal le eller gråte, sier Rune Johansen.

Han har drevet med fotografi siden 70-tallet, og vært mottaker av en rekke stipender og støtteordninger opp gjennom tidene. Fra 2004 har den anerkjente fotografen hatt Statens garantiinntekt for kunstnere.

De to siste ukene har Johansen vært og fotografert på Island.

– Jeg var på tur hjem i går kveld da det skjedde. Jeg hadde akkurat satt meg inn i flytoget og lagt bagasjen fra meg i hylla. Jeg passer alltid veldig godt på utstyret mitt når jeg er ute og reiser, sier Johansen.

Denne gangen befant det seg imidlertid utspekulerte tyver om bord. I et øyeblikks uoppmerksomhet blir all bagasjen - deriblant en gammel og uerstattelig Hasselblad - stjålet fra bagasjehylla.

– Da jeg kom fram oppdager jeg at absolutt alt fotoutstyret mitt er borte. Det er snakk om fotoutstyr for mange tusen kroner. Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre, sier Johansen.

– Det verste er bildene

Det er en sort Hasselblad 500 med flere linser samt en Nikon D800E som er borte. Hasselbladen har Johansen hatt siden tidlig på 1990-tallet, og han har tidligere omtalt den som «kameraenes Rolls-Royce».

– Utstyret er forsikret. Men min Hasselblad er uerstattelig, og en del av meg, sier Johansen.

Han har allerede meldt fra om tyveriet til politiet, og håper overvåkningsopptak fra flyplassen kan vise hvem tyvene er.

– Det aller verste er at jeg har tapt alle bildene, sier fotografen, som i 2011 mottok den prestisjetunge Fotografiprisen.

Heldigvis er ikke alle bildene borte.

– De bildene som er tatt med min Hasselblad, de har jeg, for disse bildene er fotografert på negativ. Men resten er borte. Jeg er uerfaren som digital fotograf, og hadde gledet meg til å se gjennom resultatet da jeg kom hjem.

– En tragedie

Nå må den anerkjente fotografen, som stiller ut i Henningsvær, kanskje ut på leiemarkedet. Allerede til neste uke skal han ut på nye eventyr i Russland.

– Jeg har en utstilling på gang, og har tapt 14 dagers arbeid. Det blir mye jobbing nå, sier fotografen, som fremdeles er i sjokk etter det frekke tyveriet.

– Disse tyvene var eksperter. Dette skjedde så fort, at jeg nesten ikke kommer over det. Nå skal jeg hjem til Engeløya og vurdere hva jeg skal gjøre videre.

– Hvilke konsekvenser får dette for deg?

– Det får en del konsekvenser, det er klart. Men det kan komme noe godt ut av en tragedie også, avslutter han.

Video Rune Johansen i Nasjonalgalleriet

VIDEO: – Jeg driter ikke ut folk, jeg møter dem med respekt og ærbødighet. Jeg vet ikke hva ironi er for noe en gang. Ikke vil jeg vite det heller, sier Rune Johansen. Se innslaget fra Nasjonalgalleriet, sendt 14. desember 2010.

Video Rune Johansen med bildebok om norsk jul

VIDEO: – Jula er både vond og god, sier Rune Johansen. I fjor kom han med bildebok om julefeiring i Norge. Se Dagsrevyens reportasje fra 28. november 2010.