Hopp til innhold

Funnet død etter snøskred – søkte først ved feil fjell

Personen som varslet om snøskredet i Kroktind i Vågan i Nordland, skal være broen til den omkomne.

Mandag ettermiddag klokken 15.22 politiet fikk melding om at det hadde gått et skred i Kroktind i Vågan i Nordland

En person omkom i et snøskred i Kroktind i Vågan i Nordland. Nå viser det seg at det trolig har blitt søkt i feil område. Se video og hør reporter John Inge Johansen som har vært på stedet.

Det var en finsk statsborger i begynnelsen av 20-årene som omkom i snøskredet i Vågan i dag, melder NTB ved 22.30-tiden mandag kveld.

– De to skal være brødre fra Finland. Da skredet gikk varslet den ene til AMK, han startet da å lete etter broren, som han fant etter 20 minutter. Han prøvde livreddende førstehjelp, uten hell, forteller NRKs reporter på stedet, John Inge Johansen.

Den omkomne er nå hentet ut, og fraktet til flyplassen på Svolvær.

Johansen sier politiet ringte folk som bor i nærheten av det nye leteområdet.

– Det er et sted der turgåere bruker å sette bilen. De fikk beskjed om å se etter utenlandsregistrerte biler, og skal ha sett én slik bil stå parkert.

(artikkelen fortsetter under)

Snø og hj korps pakker og drar

PAKKER SAMMEN: Mannskapet pakker sammen og forlater rasområdet ved 22-tiden mandag kveld.

Foto: John Inge Johansen / NRK

Søkte i feil område

Det var mandag ettermiddag klokken 15.22 politiet fikk melding om at det hadde gått et skred i Kroktind i Vågan i Nordland, og at en kunne være tatt av skredet.

– Det var to personer i området, den ene skal være tatt av raset, mens den andre varslet, fortalte assisterende redningsleder Bente Jonassen ved Hovedredningssentralen Nord-Norge til NRK.no like før klokka 16.

To helikoptre var involvert i letingen, og klokken 18.11 bekreftet politiets innsatsleder på stedet, Michael Lind, overfor NRK at én person var funnet omkommet.

Innsatsleder Lofoten

Innsatsleder Michael Lind bekrefter at én person er funnet omkommet.

Foto: John Inge Johansen / NRK

Redningsmannskapene slet lenge med å finne rasstedet. I nærmere to timer foregikk søket i Kroktind ved Sydalen i Vågan. Klokken 17.35 ble leteaksjonen flyttet østover, til Kroktindan.

– Det viser seg at det er to Kroktinder i dette området. Derfor har vi måttet flytte søket, sa informasjonsmedarbeider Geir Mortensen ved Hovedredningssentralen for Nord-Norge til NRK.no tidligere i dag.

Det nye leteområdet ligger drøyt 18 kilometer i luftlinje øst for det første søkeområdet letemannskapene opprinnelig konsentrerte seg om.

– Hva var grunnen til at det ble søkt i feil område?

– Meldingen vi fikk innledningsvis gikk ut på at det var gått et ras, og på dårlig mobillinje og dårlig engelsk ble det sagt at det va på vestsiden av Kroktind.

– Hvor mye tid tapte dere på at det ble søkt i feil område?

– Det vil ikke jeg kunne uttale meg om, sier Mortensen.

Populært turområde

Informasjonsmedarbeider Geir Mortensen ved Hovedredningssentralen for Nord-Norge fortalte at flere var satt inn i søket.

– Vi har ett Sea King-helikopter fra Bodø og ett annet helikopter fra Harstad som søker i det aktuelle området. De har også med seg den alpine redningsgruppa som er lokalkjent i området, uttalte han tidligere i dag.

I tillegg ble både redningshunder og Røde Kors' skredgruppe sendt til det nye området.

Kroktind ligger 755 meter over havet, og er et populært turområde.