Mister ikke kjernevelgerne

Valgforsker tror folk har forståelse for at budsjettstrid felte Sp i Nordland.

Ann-Hege Lervåg

PRINSIPPFAST: Leder for Sps fylkestingsgruppe, Ann-Hege Lervåg, har stått på sitt.

Foto: Malvin Eriksen / NRK

Valgforsker Hanne Marthe Narum ved Universitetet i Oslo tror Senterpartiets velgere i Nordland vil ha forståelse for at partiets gruppe i fylkestinget valgte å sloss mot forslaget til fylkesbudsjett fra eget fylkesråd.

Selv om partiet ble kastet ut av fylkesrådet på grunn av budsjettstriden, mener Narum at velgerne skjønner at kampen stod om partiets kjernesaker.

- Partiet brøt ut på grunn av hjertesakene skole og samferdsel. De viste dermed at de ikke ville inngå et kompromiss for enhver pris i en samarbeidssituasjon.

Uttalelser fra avtroppende samferdselsråd Jon Tørset, avdekker at problemstillingen internt i Sp kan ha vært mer komplisert enn som så.

Splittelse i Senterpartiet

Upåvirket på Løvebakken

Rødgrønt samarbeid

FORTSATT RØDGRØNT: Krisen i Nordland påvirker ikke rikspolitikken, mener valgforsker.

Professor Narum tror at bruddet i fylkestinget i Nordland blir lagt merke til helt inn i samarbeidsregjeringen. Samtidig vil samarbeidet i den rød-grønne regjeringen fortsette upåvirket av bruddet i fylkesrådet.

– Dette kan tåles fordi dette er et viktig signal overfor velgerne, sier hun.

Enkelte riksaviser skriver at Senterpartiet sliter i regjeringen. Narum tror ikke at Ap og SV i rikspolitikken nå står klare til å velge seg et ett eller flere nye samarbeidsparti i et eventuelt nytt regjeringsalternativ etter stortingsvalget neste høst.

- SV står langt unna KrF på en rekke områder. Får de mulighet til det, blir det nok en rødgrønn løsning også fra neste år.