De gikk vitenskapelig til verks da de ville finne en metode for å fjerne lakselusa fra laksen, Havforskningsinstituttet i samarbeid med Universitetet i Melbourne.
– Oppdrettsnæringa ba oss gjøre forsøk med UVC-lys for å fjerne lusa fra oppdrettslaksen, forteller forsker Frode Oppedal ved Havforskningsinstituttet.
Lus er at av de store problemene for oppdrettsnæringa som har gode erfaringer med å sterilisere vann med UVC-lys, og hadde observert at lyset også gjorde skade på de små luseeggene.
Ble overrasket
Forskere fra de to forskermiljøene klatret opp i laksemerdene og plukket med seg eggstrenger fra moderlus og fraktet inn i laboratoriet.
Forsker Frode Oppedal ved Havforskningsinstituttet
Foto: HavforskningsinstituttetHer utsatte de eggene for forskjellige doser UVC-lys inntil de fant riktig dose som skadet larvene såpass at de ikke greide å utvikle seg til lus.
Dette fungerte veldig bra. Så langt var forsøket en suksess.
Neste steg var å ta laks som hadde lus på seg inn i laboratoriet og utsette den for den samme mengde UVC-stråler som eggene hadde blitt utsatt for.
Da kom den store overraskelsen.
Laksen ble også skadet.
Huden og skjellene ble nærmest solbrent samtidig som den hadde fått tydelige øyeskader.
I tillegg prøve laksen å gni seg mot bunnen og oppførte seg som om den var irritert.
Suksessen var plutselig gjort om til fiasko.
Et kar med laks og lus som blir bestrålt med UVC-lys.
Foto: Luke Barrett / Universitetet i MelbourneTok knekken på laksen i stedet for lusa
– Vi trodde vi hadde funnet en god metode for å bli kvitt lakselusa, men vi tok knekken på laksen i stedet, eller rettere sagt skadet den, sier Oppedal.
– Det overrasket oss at de sårbare eggene tålte mer UVC-lys enn laksen.
Havforskningsinstituttet har nå stanset forsøket med UVC-lys for å bekjempe lakselusa men tar gjerne imot nye ideer til nye forsøk.
En annen metode som ofte brukes for å fjerne lakselus, nemlig varmt vann, har heller ikke vist seg å være uproblematisk.
Kampen fortsetter
Kommunikasjonssjef Lars Fredrik Martinussen ved oppdrettsselskapet Nordlaks i Vesterålen sier i en kommentar til NRK at det er satt i gang er rekke initiativ for å løse utfordringa med lakselus.
– Forsøket til Havforskningsinstituttet er ett eksempel på innsatsen for å finne metoder for å bekjempe lusa.
– Når det forskes så bredt som nå vil noen forsøk nødvendigvis mislykkes, men kampen for å finne en metode å bekjempe lusa fortsetter for fullt.
Lars Fredrik Martinussen. Kommunikasjonssjef, Nordlaks
Foto: Pressefoto