Svømmeføtter-elgen må dø

Elgen med et ganglag som ei and vakte stor oppsikt da den oppdaget i Misvær i Nordland tidligere i sommer. Nå har den lokale viltnemnda bestemt at elgen «Donald» ikke har livets rett.

Merkelig elg i Misvær

ELGEN MÅ DØ: Sjekk beina på denne elgen. Erfarne elgjegere synes det er et under at den deformerte elgen har overlevd vinteren i Misvær. Men nå er det slutt.

Foto: Lars Olav Handeland

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

– Den går som med svømmeføtter. Som ei and, sier Lars Olav Handeland, som i juli oppdaget elgen sammen med kollega Ole Kristian Olsen i Misværmarken Elgvald.

Elgen, som på grunn av det snodige ganglaget har fått kallenavnet Donald, løfter beina høyt når den går.

– I tillegger henger det noen mørke greier på klovene, og den må løfte føttene høyt for å få de med seg, forklarer Handeland, som er en vant elgjeger.

Forvokste klover

Han lurte først på om elgen var skadd, men når de etterpå studerte bildene, så det ut som om klovene på dyret er forvokst. Elgen antas å være mellom to og fire år gammel, og har greid seg realtivt bra i skogen til tross for handikappet.

Men nå er det slutt. Bodø viltnemnd har nemlig bestemt at elgen skal avlives.

– De jaktfeltansvarlige i Misværmarken elgvald er blitt bedt om å være på utkikk etter elgen. Det skal ikke drives organisert jakt, men om elgen påtreffes skal den avlives, sier leder Ole Kristian Olsen i Misværmarken elgvald til NRK.no.

Genfeil?

Merkelig elg i Misvær, Elgen Donald

Det er et under at den deformerte elgen har overlevd den harde vinteren i Misvær.

Foto: Lars Olav Handeland

Olsen synes det er et under at den deformerte elgen har overlevd den harde vinteren i Misvær.

– Den har det ikke godt. Den beveger seg minst mulig og er synlig avmagret. Hadde rovviltbestanden i kommunen vært større, vil den neppe vært i live, sier Olsen.

Han håper at jegerne i Misvær finner elgen raskt. Når elgen er skutt, vil de derformerte beina sende til veterinærmyndighetene for nærmere undersøkelse.

– Det er viktig å få avdekket om elgen har en genfeil. Dyr med genfeil bør ikke avles videre, sier Olsen.