Minnet klimaofre på Sortland

Natur og Ungdom aksjonerte lørdag ettermiddag på Sortland. I morgen reiser de for å delta på klimatoppmøtet.

Tente lys på Sortland

TENTE LYS: Natur og Ungdom på Sortland ønsket å minnes klimaofrene i verden ved å tenne lys i papirbåter.

Foto: Ane Høyem / NRK

Det ble tent lys til minne om personer i fattige land som har blitt ofre for klimaendringene. Markeringen skjedde i Sortland havn og lysene ble plassert i papirbåter som ble sendt ut på fjorden.

Reiser til København

Dette var en del av en nasjonal markering fra Natur og Ungdom i forbindelse med klimatoppmøtet i København. I morgen drar seks ungdommer fra Natur og Ungdom på Sortland ned til København for å følge forhandlingene.

Natur og Ungdom på Sortland

ENGASJERTE UNGDOMMER: Papirbåtene ble satt ut i Sortland havn.

Foto: Ane Høyem / NRK

Ingrid Skjoldvær er leder i Natur og Ungdom Sortland og sier det er viktig å vise hva man mener om konsekvensene av klimaendringene.

- Nå har vi satt ut papirbåter med te-lys oppi, til minne om klimaofrene. Vi ønsker å fokusere på de som faktisk lider på grunn av klimaendringene, nemlig verdens fattige. Det er viktig å tenke på andre, sier hun.

Politisk press

- Hvorfor reiser dere til klimatoppmøtet i København?

- I Natur og Ungdom fikk vi tilbud om å søke om å få reise og så ble det plukket ut seks personer fra vårt lokallag. Vi tror det blir utrolig spennede og vi gleder oss stort til dette. Vi tror det blir veldig lærerikt å følge forhandlingene på nært hold og få se hvordan det foregår. Vi håper jo på at vi får en bindende klimaavtale i København, sier Natur og Ungdom-lederen på Sortland.

- Vi skal ha endel aksjoner utenfor Bella Center der forhandlingene pågår, vi kommer til å delta på noen foredrag, og skal være med på legge et politisk press på forhandlerne.

- Hvilken effekt venter dere at deres bidrag skal ha?

- Det klart at det har noe å si. Det ville ikke vært spesielt hensiktsmessig å dra dersom vi ikke trodde at vi faktisk kunne få noe ut av det. Dessuten er det viktig for oss som ungdommer at vi får være med på å påvirke utfallet av klimaavtalen, ettersom det faktisk er vi som skal leve i framtiden, sier Ingrid Skjoldvær.