Hopp til innhold

Minnestund for rasofrene

Det var en fullsatt Dolstad Kirke i Mosjøen som i kveld mintes rasofrene i Jamtfjelltind.

Fullsatt Dolstad kirke

Fullsatt Dolstad kirke mintes rasofrene i Jamtfjelltind ikveld.

Foto: Lars-Petter Kalkenberg / nrk

Klokken 19 i kveld startet en minnegudstjeneste i Dolstad kirke i Mosjøen. Mange av de frammøtte viste tydelig tegn på sorg, og det ble tent mange lys i hele kirkerommet.

Mange lys tent for rasofrene

Mange tente lys for rasofrene

Foto: Lars-Petter kalkenberg / nrk

Fullsatt kirke

Det var mange som benyttet anledningen til å vise omsorg og deltakelse overfor de pårørende. Dolstad kirke var fullsatt av folk som hadde kommet for å høre blant andre prost Martin Kildal forrette.

Han la i sin tale vekt på de fire kvinnennes glede over å være ute i naturen og de mange gode opplevelsene de hadde hatt.

Han sa også til de som deltok i minnestunden at han godt skjønte at det var vanskelig å finne noe positivt å fokusere på i en så sorgtung stund.

Prost mistet bror

Fire prester var tilstede for å hjelpe de pårørende i sorgen. Den ene av dem, prost Martin Kildal har nylig selv mistet sin egen bror. I dag er det en måned siden politimannen Olav Kildal ble drept.

– Jeg vil jo selvfølgeli knytte det opp mot den tragedien som har hendt der. Men det som kirken er og skal være i en sånn sammenheng det er en samlende plass der man kan komme med sin sorg, men også at understrekes håpet. Vi skal tenne lys som symbol på det håpet som som kirken står for, sa Kildal til Nrk tidligere i dag.

Dolstad kirke med kirkegård

Det er her i Dolstad kirke at minnestunden skal holdes i kveld.

Foto: Lars-Petter Kalkenberg / NRK

–Hvor hardt går en slik tragedie inn på et enkeltmennesket og et lokalsamfunn?

– Det er utrolig hvor sterkt det virker inn. Fordi alle blir berørt. Dette handler om en liten plass, og det er veldig mange som kjenner noen av dem som er rammet, enten de som er forulykket eller noen av deres nærmeste. Så det er klart at hele Mosjøen og Vefsn har det vondt etter det som skjedde.

– Hva gjør det med deg?

– Det er stor forskjell på det å være i privat sorg og det å møte sorg igjennom det å være prest. Dette er jeg utdannet til og har erfaring på, så derfor er jeg berørt. Men det er ikke min sorg, det er ikke jeg som bærer tungt, det er de som står igjen.

–For ikke så lenge siden sto du opg forettet i din egen brors begravelse. Hvordan var det?

– Ja, det er en veldig spesiell opplevelse å skal være den som tar offisiell avskjed med din egen bror. Men det gikk veldig bra fordi jeg hadde mange rundt meg som stilte opp og ikke minst at jeg fikk en god avskjed med min bror. Men det er stor forskjell på det å være i den settingen privat og det å ha det som profesjon, slik jeg har i dag.

Prost Martin Kildal i Dolstad kirke

Prost Martin Kildal i Dolstad kirke støttet de frammøtte i sorgen.

Foto: lars-petter kalkenberg / nrk

– I dag skal du forette over to som er omkommet og to som er savnet. Hvor spesielt er det?

–Ja, det handler noe om formatet på ulykka og det handler om de som ikke er funnet. Det gjør jo at de som står nærmest ikke har den roen slik som jeg hadde, som fikk ta ordentlig avskjed. Det står igjen, spenningen rundt å finne dem og når tid. Hvordan vil det være den dagen de blir funnet. De har en mye vanskeligere situasjon som håper at de skal blir funnet.

– Hva betyr en slik minnestund?

– Det betyr mye for et lokalsamfunn å kunne få samles i en slik situasjon.
Vi prester kan være tilstede i andre sin sorg, og være en støtte, sier prost Martin Kildal.

Samtidig med at minnegudstjenesten pågikk var letemannskapene i full gang med leteaksjonen etter den siste av de savnede søstrene. Tidligere i dag ble en av de savnede funnet.

En av de savnede funnet

Blomster i Herringbotn

Blomster satt ned i Herringbotn

Foto: Lars-Petter Kalkenberg / NRK

Pårørende la ned blomster

De pårørende til rasofrene har satt ned blomster og lys på vegen inn til utfartsområdet i Herringen. Det var herfra at turfølget startet sin fatale fjelltur den 16.mai.

Herringbotn i Vefsn

Herringbotn i Vefsn. I det fjellområdet vi ser i bakgrunnen var det at raset gikk.

Foto: Lars-Petter Kalkenberg / NRK

Herringbotn ligger 2,5 mil fra Europaveg 6, og det finnes blant annet et naturreservat i området.