Normal

Holder minnestund for Hercules-ofrene på Kebnekaise 15. mars

Det svenske forsvaret planlegger en minnestund på Rabotsbreen i Kebnekaisemassivet på årsdagen for flyulykken 15. mars.

De omkomne etter Hercules-styrten fraktes hjem

Fem norske offiserer mistet livet: Kaptein Ståle Garberg (42) fra Oslo, oberstløytnant Truls Audun Ørpen (46) fra Oslo, kaptein Bjørn Yngvar Haug (40) fra Ullensaker, kaptein Siw Robertsen (45) fra Oslo og kaptein Steinar Utne (35) fra Oslo.

Fem norske offiserer omkom da et Hercules-fly krasjet inn i fjellveggen i Sveriges høyeste fjell 15. mars i fjor.

Søker skuterdispensasjon

Norrbottens regimente har allerede søkt om dispensasjon hos de lokale myndighetene for å kjøre 15 snøskutere inn i nasjonalparkområdet.

Minnestunden ska holdes på Rabots-breen i forbindelse med en øvelse som Forsvarets jegerbataljon skal gjennomføre i Kebnekaiseområdet, ifølge Norrbotten-Kuriren.

Sluttrapport klar i april

Her leter svensk politi etter levninger i Kebnekaise

Svensk politi på ulykkesstedet i april i fjor.

Foto: Norrbotten Polis

Det har snart gått ett år siden det norske Hercules-flyet «Siv» styrtet i Sverige, men det endelige svaret på hva som skjedde kommer ikke før i april.

Havarikommisjonens rapport i etterkant av Hercules-ulykken skulle være i januar. Deretter ble den utsatt til februar, og nå blir den utsatt igjen.

– Vi regner med å presentere den endelige rapporten på en pressekonferanse på Arlanda flyplass utenfor Stockholm i starten av april, sa lederen av den svenske havarikommisjonen, Agne Widholm til NRK.no sist uke.

– Har bra oversikt

Havariplassen og toppkammen på Kebnekaise - Hercules

Her like under toppkammen på Kebnekaise var det at flyet krasjet.

Foto: Svensk politi / NTB/Scanpix

Før rapporten legges frem vil ikke Widholm si noe mer om hva konklusjonen vil bli.

– Men vi har bra oversikt over hendelsesforløpet og hva som har forårsaket ulykken, sier han.

Det stemmer med det leder for den norske Havarikommisjonen, Per Egil Rygg, sa til TV 2 i januar.

– Vi diskuterer veldig tydelige årsaksforhold. Vi vil komme med tydelige tilrådinger i sluttrapporten, sa Rygg i TV 2-intervjuet.

Visste ikke at de var på kollisjonskurs

Da den foreløpige konklusjonen ble lagt fram i fjor kom det fram at besetningen ikke fikk varsel om at noe var galt før de krasjet. Det var tett tåke da ulykken skjedde, og det kom ingen varselsignaler fra flyets instrumenter.

Havarikommisjonen kunne tidlig slå fast at flyet med fem nordmenn om bord hadde truffet rett i fjellveggen.

Hadde flyet lagt seg 70 meter høyere, ville det gått klar av fjellryggen. I den norske havarikommisjonens foreløpige rapport fra mai kom det fram at Hercules-flyet hadde fått beskjed fra flytårnet i Kiruna om å fly lavere enn toppen av Kebnekaise.

I august fant letemannskaper de såkalte svarte boksene, taleregistratoren og ferdskriveren. Analysene av disse er nå fullført.

– Ingenting tyder på at besetningen var klar over at de var i fare. Ikke noe av den informasjonen som er avdekket så langt, tyder på det, sa leder Agne Widholm i havarikommisjonen.

Ingen tekniske feil

Det er tidligere kjent at det ikke var tekniske feil på Hercules-flyet «Siv »da ulykken skjedde. Mannskapet om bord i Hercules-flyet som styrtet i Kebnekaise 15. mars i fjor, skal ifølge rapporten ikke vært klar over at de var på kollisjonskurs med fjellet.

Hercules-flyet hadde en avansert radar og ulike system som kunne varsle om risiko for sammenstøt. Men systemene var ikke innstilt for dette i fjellmassivet, men i stedet for den planlagte landingen i Kiruna, viser ferdskriveren.

Fem norske offiserer mistet livet i flyulykken, som skjedde da flyet var på vei fra Evenes i Nordland til Kiruna i Nord-Sverige under øvelsen Cold Response.

Brigader Per Egil Rygg sier til TV2 at han ikke er overrasket over konklusjonen.

– Men jeg ønsker at rapporten skal offentliggjøres før vi diskuterer de tingene, sier Rygg til kanalen.