Minnes veiens ofre

Hvert år markeres de som omkom i trafikken i fjor. I dag ble riksvei 80 ved Bodø stengt for «Trafikkofrenes dag». – Korsene representerer de døde, sier distriktsleder i Trygg Trafikk, Kari Vassbotn.

Trafikkofrenes dag

Her symboliserer ni politistudenter fjorårets trafikkofre i Nordland.

Foto: Bente H. Johansen

I fjor omkom ni personer langs veiene i Nordland. Nesten dobbelt så mange ble også hardt skadet i trafikkulykker samme året.

Kari Vassbotn fra Trygg Trafikk

Kari Vassbottn fra Trygg Trafikk var med på markeringen i Bodø i dag.

Foto: Privat

Gjennom et samarbeidsarrangement mellom Personskadeforbundet, Trygg Trafikk, Kirken, Nordland fylkeskommune og nødetatene arrangeres en årlig markering for trafikkofrene.

– Dagen har blitt markert i over 20 år, opplyser distriktsleder i Trygg Trafikk Nordland, Kari Vassbotn.

Markerer de omkomne

Fra klokken ti i dag ble innkjøringen til Bodø ved Bodø elv stengt. Trafikken ble så ledet forbi utrykningskjøretøy, begravelsesbiler og ni politistudenter med hvert sitt kors.

– Korsene representerer de som døde året før, forteller Vassbotn.

Ordenssjef i Bodø, Bent Are Eilertsen, forteller at markeringen får mye positive tilbakemeldinger fra trafikantene som passerer og andre publikummere.

– Folk blir bevisste når de ser alle som har stilt opp langs veien.

Omfattende markering

Eilertsen, forteller at den årlige markeringen skal vise de som passerer hvor mange som involveres når det skjer en trafikkulykke.

– Vi minnes ofrene, samtidig som vi setter fokus på et forebyggende perspektiv, sier ordenssjefen.

Under en trafikkulykke rykker nødetatene ut, samtidig som det er en lang rekke med andre hjelpearbeidere som må bistå skadde og pårørende.

– Alt fra nødetatene til Røde kors, veikontor, prester og begravelsesbyrå er ofte involverte i trafikkarbeid, og disse er også representert i markeringen, opplyser Eilertsen.

– Dette gir nok et innblikk til folk om at mange parter involveres når det skjer en trafikkulykke, samtidig som vi minnes de personene som omkom.

Antallet personer som deltok i Bodø i dag lå på rundt 30-40 personer fra etatene. Rundt 20 politistudenter deltok for å bytte på å holde de ni korsene.

– Markeringen varte i halvannen time, og vil avsluttes med markering i domkirka klokken 12.30, forteller Eilertsen.