I dag minnes trafikkofrene

I dag er det trafikkofrenes dag.
– Det er sterkt å delta på en slik markering, sier politistudent Linn Rosø (22) fra Nesna.

Hun er en av flere førsteårsstudenter ved Politihøgskolen i Bodø, som har meldt seg frivillig til å være symbol på en som har omkom i trafikken i året som gikk.

– Jeg ser både på dem som kjører forbi og resten av studentene at det gjør inntrykk. Samtidig føles det litt godt å markere det, sier Rosø.

I 2011 mistet ni personer livet på veiene i Nordland. 26 personer ble hardt skadd. For å markere de som omkom står Rosø og åtte andre politistudenter på veien inn til Bodø med hvert sitt hvite trekors.

Det gjelder liv

Selv har hun ikke opplevd å miste noen i trafikken.

– Heldigvis har jeg sluppet det, men dette er jo noe som angår alle, og jeg kjenner jo til noen som har mistet noen.

Politistudentene som deltar i markeringen har alle meldt seg frivillig til å være med. Rosø forteller at hun er med fordi hun synes at sikkerhet i trafikken er en viktig sak.

– Jeg er opptatt av at folk skal være trygge på veiene, og så er det fint å være med for å vise at man bryr seg.

22-åringen håper at voksne benytter anledningen til å snakke med barna sine om viktigheten av å ta forholdsregler i trafikken, da den minste detalj kan være forskjell på liv og død.

– Alt fra å koste snø av bilen, bruke sikkerhetsbeltet og å være aksom når man ferdes på veiene, kan være med på å redde liv, sier politistudenten.

Mange aktører

Det er ikke bare politistudentene som er med i markeringen.

– Alle aktørene som er involvert i de tragiske ulykkene på veiene våre, står oppstilt på innkjøringsveien til Bodø, sier distriktsleder i Trygg Trafikk i Nordland, Harald Heieraas.

Også han tror markeringen gjør inntrykk.

– Strekningen markeringen foregår på må passeres med lav fart. Vi ser flere familier som kjører forbi, og det er tydelig at folk forklarer barna sine hva som foregår og hvorfor, sier han.

Etter markeringen langs veien, tok aktørene turen til glasshuset for å dele ut informasjon til publikum. Deretter avsluttes det hele med en minnegudstjeneste i Bodø domkirke.

Arrangementet er i regi av Kirken og Landsforeningen for trafikkskadde, i samarbeid med Politiet, Statens vegvesen, Salten brann, Røde Kors, Nordlandssykehuset, Bodø begravelsesbyrå, Viking redning og Trygg Trafikk.