Hopp til innhold

Mindre motstand mot oljeutvinning i Lofoten og Vesterålen

Et lite flertall av nordlendingene er motstandere av oljeutvinning utenfor Lofoten og Vesterålen, men de blir færre.

Bunesstranda fra Trolldalen

Havområdene utenfor Lofoten og Vesterålen er skjermet fram til 2017. Samtidig synker andelen oljemotstandere i Nordland.

Foto: Lofotodden Nasjonalpark

Valglogo

Det viser en meningsmåling InFact har utført på vegne av NRK Nordland og Amedia i Nordland.

I 2013 svarte 49,1 prosent av folket i Nordland at de var mot utvinning av olje og gass i havområdene utenfor Lofoten og Vesterålen. I dag har andelen sunket til 41,4.

Ikke overraskende mener varaordfører Elisabeth Holand (Ap) i lofotkommunen Vestvågøy.

– Det er egentlig ikke uventet etter at regjeringen vedtok å legge ballen død ut stortingsperioden. Det tror jeg gjør at folk har et litt avslappet forhold til dette.

Mener verdensarvstatus er viktigere

Over halvparten av innbyggerne i kommunen sier nei til oljeutvinning, mens drøye 27 prosent sier ja. Holand mener motstanden i kommunen skyldes andre næringer som allerede er til stede i Vestvågøy.

– Det gjør at vi står ganske godt på egne ben uavhengig av olje- og gassutvinning. Vi er en relativt stor primærnæringskommune med mye fiske, landbruk og reiseliv.

Selv om partiet har gått inn for konsekvensutredning av havområdene, mener hun selv at en mulig verdensarvstatus for Lofoten er viktigere enn olje- og gassutvinning.

Ja-folket holder seg stabilt

Dagfinn Olsen, gruppeleder FrP

Dagfinn Olsen (FrP) mener det er på tide å snakke om olje- og gassutvinning i Lofoten og Vesterålen igjen.

Foto: Torbjørn Brovold / NRK

Andelen som er positive til oljeutvinning holder seg stabilt på rundt 35 prosent og det er blant Høyre og Fremskrittspartiets velgere man finner flest oljetilhengere.

Havområdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja er skjermet fram til 2017 i avtalen regjeringen har inngått med Venstre og Kristelig Folkeparti. I Nordland kommer likevel oljesaken til å bli et tema for Fremskrittspartiet under sommeren og høstens valgkamp.

– Denne saken fortjener et søkelys i valgkampen. Det er viktig å ta opp hva man skal jobbe for i fremtiden. Jeg tror folk i dag på bakgrunn av nedgangen i oljenæringen ser at den har stor viktighet, selv om dette er en sak som ikke har vært i fokus i det siste, sier Dagfinn Olsen som er gruppeleder for FrP på fylkestinget i Nordland.

Han er tydelig på at saken bør løftes opp i neste stortingsperiode, uavhengig av valgresultatet i 2017.