NRK Meny
Normal

Millionkutt i kommunene

Terra-skandalen koster flere hundre millioner kroner. For de involverte kraftkommunene betyr det store kutt i velferdstilbudet allerede i 2008.

HVER FEMTE KRONE: Hattfjelldal-ordfører Asgeir Almås (t.h.)må sannsynligvis kutte 22 millioner kroner neste år. Kollega Geir Waage i Rana, trolig 43,9 millioner.

Foto: Terje Bendiksby / Scanpix

Størst problemer av dem alle ser den lille kraftkommunen Hattfjelldal til å få. Allerede før Terra-skandalen ble kjent, hadde kommunen planlagt kutt i 2008. Det var foreslått både innføring av eiendomsskatt og sammenslåing av skoleklasser.

Hver femte krone

Men giganttapene etter investeringene i svært usikre amerikanske obligasjoner gjør at kommunen sannsynligvis må kutte snaut 22 millioner kroner neste år, skriver VG. Det tilsvarer hver femte krone i kommunebudsjettet. Det tilsvarer hva kommunen planlegger å bruke på skoler, barnehager og sosialavdelingen i hele 2008.

Millionkutt

Beregninger avisen har gjort i samarbeid med eksperter på kommuneøkonomi, viser at de øvrige kraftkommunene som er involvert i skandalen i verste fall får følgende tap i budsjettene i 2008: Hemnes 17,5 millioner kroner, Rana 43,9 millioner og Narvik 11,5 millioner.