NRK Meny
Normal

Milliard-ku for Nord-Norge

Det strømmer bokstavelig penger over Nord-Norge. Kraftindustrien alene har årlig en verdiskapning på 200 milliarder kroner i Nord-Norge.

Kraftledninger

Kraftselskapene i Nord-Norge står for en verdiskapning på 200 milliarder kroner årlig.

Foto: Tor Richardsen / Scanpix

En ny rapport viser at kraftindustrien knuser fiskeri- og oppdrettsnæringa i økonomisk omsetning.

Kraftselskapene har en årlig verdiskapning på 200 milliarder kroner, som er nesten 30 prosent mer enn fiskeri og oppdrett til sammen.

Størst på verdiskapning

– Nordnorsk energisektor og Statkraft er en av de største verdiskaperen i den nordlige lansdelen.

Det sier informasjonsdirektør i Statkraft Bjørnar Olsen til NRK.

Det er svimlende summer som produseres innenfor energisektoren. Selv om Statkraft har beskjedne 150 ansatte i landsdelen, leverer selskapet og kraftsektoren enorme verdier til næringsliv og det offentlige.

Kraftmillioner til kommunene

For flere kommuner er deres lokale kraftverk rene gullgruven. Statkraft betaler ut omlag 400 millioner kroner til 17 nordnorske kommuner, fra Lebesby i nord til Hattfjelldal i sør.

Bare fra Hemnes kommune i Nordland betaler Statkraft ut 91 millioner kroner.

– Dette er betydelige inntekter for kommunen, og det har bidratt til at vi kan ha et godt tilbud i vår kommune. Det sier ordfører i Hemnes Kjell Idar Juvik.

Vil ha mer penger av kraftselskapene

Pengene som kommer fra kraftselskapene gjør stor samfunnsnytte for seg. Men Hemnes-ordføreren vil ha enda større utbytte fra kraftgigantene.

– Selskapene har jo i dag store skatterabatter, så totalt sett skulle de gitt enda mer penger til kommunene med bakgrunn i at de tjener store penger.