NRK Meny
Normal

Mikrofly nødlandet ved Saltstraumen

Piloten krøp uskadd ut av flyet etter nødlandingen. – Det oppleves helt udramatisk å lande på sjøen med et sånt fly, sier ekspert.

Litt etter klokka 14.30 fikk tårnet i Bodø mayday fra et mikrofly over Bodø. Noen minutter senere nødlandet flyet nord for Saltstraumen.

Forman i Salten microflyklubb Trond Kaspersen forteller at flyet fikk motorstopp i 1000 fots høyde.

– Piloten var på vei inn til Bodø for å lande og fikk motorstopp, han kalte så opp tårnet med en nødmelding og valgte å lande på havet, da han ikke hadde noen mulighet til å nå frem til flyplassen. Det har gått bra med både pilot og fly.

Trygt

Kaspersen er til tross for flere motorhavarier de siste året ikke bekymret for sikkerheten til førere av mikrofly.

– Det er veldig trygt å fly disse flyene. Så vidt meg bekjent er det ingen som har omkommet når de har landet disse flyene, grunnen til det er at de kan lande i veldig lav hastighet, i tillegg har flyene fallskjermer som kan bringe flyene ned til bakken i gitte situasjoner, sier han og understreker at de ulykkene som har involvert dødsfall skyldes menneskelig svikt.

– Ved godt mot

Skipet Havtrans var på stedet like etter at flyet traff vannet. Skipper Kjetil Johansen fortalte da at de har vært i kontakt med piloten som forteller at han var ved godt mot.

– Det var en mann i 40-årene og han hadde ingen skader, forteller Johansen.

Kan lande på vann

Flyet tilhører Salten microflyklubb, flyet er av typen Petrel.

– Det er et amfibiefly som tilhører oss. Det har båtskrog, så det kan lande både på hav og vann, sier han.

– Udramatisk

Det vil ikke oppleves dramatisk å nødlande på vann med et amfibiefly som Petrel, mener Inge Olaisen som eier et fly av samme type.

– Det ville vært helt udramatisk å nødlande dette flyet på vann, der man har uendelig med plass. Skroget er laget av glassfiber som tåler ganske røff sjø. Selv ved motorhavari tror jeg piloten vil oppleve det hele uten særlig dramatikk, forteller han til NRK.no.

Mikrofly nødlandet i Saltenfjorden
Foto: marinetraffic.com

NRK.no har ikke lyktes med å komme i kontakt med piloten