NRK Meny
Normal

De isolerte innbyggerne har endelig fått veiforbindelsen tilbake

Torsdag forsvant rundt 20 meter av veien til Myklebostad i Tjeldsund kommune i Nordland, nå har Statens vegvesen på kort tid bygd ei midlertidig bru til de 50 innbyggerne.

Får midlertidig bru til Myklebostad

Den 30 meter lange beredskapsbroen på fylkesvei 711 i Tjeldsund ble ferdig søndag kveld.

Foto: Solveig Hansen / Statens vegvesen

Jobber med midlertidig bru til Myklebostad

Ansatte fra Statens vegvesen og entreprenøren i sving på lørdag.

Foto: Solveig Hansen / Statens vegvesen

– Vi er i rute og vel så det, sier Solveig Hansen, på telefon fra byggeområdet på Tjeldøya tidlig søndag kveld.

Hansen er byggeleder i Statens vegvesen region nord, og i helga har hun og åtte andre stått på for å få ei midlertidig bru på plass så raskt som mulig.

– Nå gjenstår det bare å få ferdig en rampe på hver side, slik at bilene trygt kan kjøre opp på brua, sier hun til NRK.no.

– Gått som planlagt

Torsdag morgen var det kun flaks at ingen ble skadet da et vannførende rør under veien kollapset og 20 meter av fylkesvei 711 på Tjeldøya raste ut.

Flere steder i landet lagrer Vegvesenet beredskapsmateriell, slik at de raskt kan få på plass midlertidige veiløsninger når det er nødvendig. Ett av lagrene ligger i Saltdal, og fredag ettermiddag startet monteringen av ei midlertidig bru.

De rundt 50 innbyggerne på Myklebostad ble lovet at de skulle ha veiforbindelse igjen i løpet av mandag. Men nå er det på plass allerede søndag kveld.

– Byggingen har gått veldig bra, og alt har gått som planlagt. Brua ble åpnet for trafikk klokka 20, sier en fornøyd Solveig Hansen søndag kveld.

Brua har ett kjørefelt og har ingen vektbegrensning i forhold til resten av fylkesveien. Statens vegvesen understreker at dette er en midlertidig løsning, og de kommer tilbake med mer informasjon om hva som skjer litt mer frem i tid.

(artikkelen fortsetter under)

Fv. 711 på Tjeldøya i Tjeldsund kommune i Nordland holdes stengt gjennom helgen.

Bare autovernet hang igjen av fylkesveien på rasstedet fredag formiddag.

Foto: Statens vegvesen

Skulle vært skiftet ut

Røret som kollapset var rustent og modent for utskifting, men det ble ikke gjort da Statens vegvesen rustet opp veien for to år siden. Årsaken til utsettelsen var at det måtte bygges en midlertidig ferdselsvei mens arbeidet pågikk.

Torsdag ble kommunen informert av Statens vegvesen at det nye røret ankommer 19. september, og da skal byttes umiddelbart.

Selv om fungerende ordfører i Tjeldsund, Bjørn Hansen helst skulle sett at røret hadde blitt skiftet ut tidligere i år - ville han før helgen likevel ikke kritisere Statens vegvesen.

– Når uhellet først skjedde har Vegvesenet vist stor handlekraft. Å komme i gang med et såpass omfattende arbeid på så kort tid, er bra. De fortjener ros for denne jobben, mener varaordføreren.

Fra fredag morgen ble det også satt inn båt slik at innbyggerne kunne komme seg til og fra Myklebostad frem til den midlertidige brua var på plass.

(artikkelen fortsetter under)

Ett 300 meter langt vannførende rør under veien kollapset og tok med seg nær 20 meter av fylkesvei 711 i Breivika i Tjeldsund i morgentimene torsdag.

Per Ivar Skaanevik intervjues av reporter Gisle Forland over telefon, samtidig som Kjell Mikalsen filmer han fra den andre siden av rasstedet.

– Kastet 1000 liter melk

Innbyggerne var isolerte i nesten ett døgn før båten kunne frakte dem til jobb, skole og andre gjøremål på den andre siden av veien. Torsdag ettermiddag snakket NRK med melkebonden Per Ivar Skaanevik som stod på «feilsiden» av rasstedet.

– Det er bare et stort hull her, og jeg er spent på hvor lang tid det vil ta før en løsning er på plass. Og så er jeg jo redd for at jeg må kaste flere tusen liter melk, sa Skaanevik.

Men nå kan melkebonden puste lettet ut, og være tilbake i normal drift fra mandag morgen.

– Jeg var nettopp borte å så på brua, og det ser bra ut. Så bra som det kan se ut, når det er en midlertidig løsning. Men nå får vi over både lastebiler med for og høy, og ikke minst melkebilen.

– Nå skal det bli veldig godt å komme tilbake til hverdagen, det har vært tungvint de her dagene uten veiforbindelse. Jeg måtte også slå ut nesten 1000 liter melk, fordi vi ikke fikk kjørt tankbilen til meieriet i Harstad innen fristen på tre døgn, sier Skaanevik til NRK.no.

Det må bygges opp en helt ny vei, etter at nær 30 meter av veibanen kollapset i Breivik i Tjeldsund kommune i dag. Det vil ta flere dager før innbyggerne i Myklebostad igjen kan bruke den eneste veien til og fra bygda.

Britt Randi Paulsen Breivik filmet veien fem minutter før kollapsen i Tjeldsund torsdag morgen. FOTO: Britt Randi Paulsen Breivik.