Michael valgte å bli prosessoperatør foran fotballdrømmen i Liverpool

«Uten Nordland stopper verden»: – Liverpool best, men Elkem Salten er en god nummer to, sier prosessoperatør Michael Tronstad.

verpool best, men Elkem Salten er en god nummer to, sier prosessoperatør Michael Tronstad.

100 kilometer nord for polarsirkelen og 1000 km fra Nordkapp finner vi Elkem Salten. Det som i dag er et av verdens største og mest moderne silisiumverk, eksporterer silisium og silikastøv-produkter til hele verden. Selv om det kanskje er noe vi ikke hører om hver dag, er silisium en stor del av hverdagen til de fleste av oss.

Silisium i fast form

Silisium: Slik ser silisium ut når den er i fast form.

Foto: Yasmin Hadafow

– Det er egentlig enklere å ramse opp alt som ikke inneholder silisium, sier prosessoperatør ved Elkem Salten Michael Tronstad.

Michael Tronstad

En god nummer to: Michael Tronstads drøm var egentlig å spille for fotballklubben Liverpool, men sier at Elkem Salten er en god nummer to.

Foto: Yasmin Hadafow

Det ble en interessant utfordring, og resultatet var overraskende. Silisium finnes altså i tannkremen man pusser tennene med, i kaffetrakteren som gir oss liv om morgenen, i klærne, i mobiltelefonen, i bilen du kjører til jobb, i tunnelen og brua du kjører over.

Det finnes rett og slett overalt som kanskje ikke alle er klar over.

Liverpool bra, men Elkem best

– Drømmejobben min var opprinnelig å bli fotballspiller i Liverpool, men det her er «second best», forteller Michael.

Prosessoperatør Michael Tronstad

Dreamteam: Selv om det ikke ble fotballyrket for Michael føler han at han jobber i team på Elkem Salten.

Foto: Yasmin Hadafow

Med en til tiders krevende jobb, var ikke dette hans største drømmeyrke. Selv om det ikke ble fotballyrket for Michael, føler han at han jobber med et fotball-lag.

– Jeg har spilt fotball i mange år og vært med på lagidrett. Vi jobber i team her på Elkem og bruker mye tid sammen og har det bra, så vi er et unikt lag i seg selv, sier Tronstad.

Ressurssterk

Av de bare fire industriene i Nordland vi har vært på besøk hos og lært uhorvelig mye, slår tanken om at det garantert finnes enda flere slike i fylket. Og det forteller oss hvor ressurssterk Nordland egentlig er.