NRK Meny
Normal

Mette (13) kan få tolv timer lang skoledag: – Politikerne skulle selv testet hvordan det er

Skolen til Mette er truet av nedleggelse. Det kan bety en veldig lang skoledag for 13-åringen.

Mette (13) som kan få 12 timer skolevei

Mette Aspnes kan måtte bli borte fra hjemmet halve døgnet, på grunn av lang skolevei.

Foto: Ole-Christian Olsen / NRK

Mette Aspnes står på kaia på den lille øya Tro på Helgelandskysten. Hun går skole på naboøya Tjøtta, og er derfor avhengig av å ta ferge hver dag.

– Det går helt greit nå, man blir jo vant med det. Men blir veien lengre enn dette blir det veldig langt, sier Mette.

Ungdomstrinnet på Tjøtta er foreslått nedlagt

Ungdomstrinnet på Tjøtta er foreslått nedlagt.

Foto: Ole-Christian Olsen / NRK

Vanligvis går hun ut døra klokka syv om morgenen og er hjemme igjen halv tre.

Men snart kan reisen for øyas eneste elev bli veldig lang. For Alstahaug kommune må spare penger og har foreslått å legge ned ungdomstrinnet på Tjøtta, hvor 13-åringen går.

Også Søvik skole på fastlandet er foreslått nedlagt. Hvis forslaget går igjennom må elevene pendle til Sandnessjøen. Det ser Mette mørkt på.

– Da blir jeg borte 12 timer. Jeg må ut klokken syv om morgenen og er ikke hjemme før syv om kvelden. Det er ikke noe artig, og betyr null fritid. Det blir rett hjem og gjøre lekser, pusse tenner og legge seg.

Det hadde vært best om politikerne selv hadde kommet hit og testet hvordan det er.

Reagerer

I fjor ble en annen skole i området, denne på øya Austbø, lagt ned og elevene flyttet til Søvik. Nå kan disse elevene på ny bli tvunget til å flytte.

rEpresentant for Foreldrerådets arbeidsutvalg (FAU), Lise Aanensen

– Det er en årlig kamp å beholde distriktsskolene, sier FAU-representant Lisa Aanensen, som føler politikerne kjører en «utmattelsesstrategi» overfor innbyggerne i grendene.

Foto: Ole-Christian Olsen / NRK

Det liker representant for Foreldrerådets arbeidsutvalg (FAU), Lisa Aanensen, dårlig.

Hun viser til at disse elevene allerede har én times reisevei per vei. Må de inn til Sandnessjøen blir det opp mot 40–45 minutter ekstra.

– Fjordområdet er i tillegg værutsatt. Ungene vil bli utslitte av den lange reiseveien. Her har kommunen utredet dårlig hva som er til det beste for elevene.

Elev Frida Dalen Ivarsen ved Søvik skole føler politikerne ikke er til å stole på, og sier mange av elevene er frustrerte.

– Her foregår mye fritidsaktiviteter utenom skoletid. Jeg tror ikke så mange av oss kommer til å flytte tilbake hit senere om skolen blir nedlagt.

Også Søvik skole er truet av nedleggelse

Også Søvik skole noen mil utenfor Sandnessjøen er foreslått nedlagt,

Foto: Ole-Christian Olsen / NRK

Forlot eget parti

Men for å møte det fremtidige behovet for sykehjemsplasser i Nordlandskommunen det kutt til, slik at det kan bygges et nytt sykehjem.

Nilsen som er tidligere Ap-politiker i Alstahaug

Knut Nilsen mener man også burde se på strukturen av de fire skolene i sentrum. – Her burde man satse på én skole for trinn en til syv, og beholde ungdomsskolen som nylig er renovert.

Foto: Ole-Christian Olsen / NRK

Ifølge tidligere kommunestyrerepresentant for Arbeiderpartiet, Knut Nilsen, handler det om at andelen eldre øker, samtidig som barnetallet går ned.

Det han imidlertid reagerer på er at Arbeiderpartiet, som sammen med Senterpartiet er størst i Alstahaug, kun vil kutte i områder som særlig rammer distriktene.

– I dag er det en ren sentralingssak som ligger på bordet, som bare distriktene taper på. Det er uakseptabelt og noe jeg ikke kan være bekjent av, sier Nilsen, som etter 30 år har valgt å forlate eget parti.

– Må prioritere de eldre

Varaordføreren i Alstahaug, Siv Helen Sigerstad (Ap)

– Vi legger opp til at ungene fortsatt skal ha god voksentetthet, trygghet og et godt læringsmiljø, sier varaordfører Siv Helen Sigerstad (Ap).

Foto: Ole-Christian Olsen / NRK

Varaordfører Siv Helen Sigerstad (Ap) sier på sin side at det nok vil komme større kutt innenfor flere områder gjennom høstens budsjettprosess, og sier dette ikke må ses som en ensidig nedleggelse av skoler.

– Vi gikk til valg på at vi ville bygge et sykehjem, og få flere sykehjemsplasser i kommunen for å møte behovet som kommer i den sektoren. Da er vi nødt til å se på hele drifta av kommunen, sier Sigerstad.

– Men gikk ikke dere sammen med Senterpartiet på valg om å bevare distriktene?

– Det stemmer at vi har en samarbeidsavtale med Sp der et av punktene går på distriktsskolene. Det gjør dette litt ekstra kinkig. Men vi er nødt til å løfte blikket og se på helheten. Nå skal vi ha et medlemsmøte mandag 9. der vi tar stilling til dette.

Stort oppmøte i kommunestyret

– Innstillinga fra styret og kommunestyregruppa er at strukturen på Tjøtta-skolen består, sier Siv Helen Sigerstad i Ap. Neste uke skal saken behandles i kommunestyret.

Foto: Ole-Christian Olsen / NRK
Laster kart, vennligst vent...