Meteorsverm på stjernehimmelen i helga

Natt til søndag ventes økt stjerneskuddaktivitet på himmelen. – Geminidene er en av de flotteste og mest pålitelige av alle årvisse svermer, sier astronom Jan-Erik Ovaldsen.

Geminidene over Lofoten. Bildet er tatt i Laukvik

Geminidene over Lofoten. Bildet er tatt i Laukvik i 2012.

Foto: Thommy Dahl Olsen

Dersom det er klarvær, kan man se stjerneskudd i forbindelse med den årvisse meteorsvermen Geminidene fra lørdag 13. til morgengry 15. desember.

– Geminidene er en av de flotteste og mest pålitelige av alle årvisse svermer. Svermen kan by på oppimot 120 meteorer i timen, men da under optimale forhold. I år vil halvmånen dessverre være oppe fra rundt midnatt begge nettene, og det betyr at bare de sterkeste meteorene vil være synlige i timene etter midnatt. Som alltid ved himmelobservasjoner er man avhengig av godt og klart vær, sier Ovaldsen.

I motsetning til andre meteorsvermer er opphavet til Geminidene ikke en komet, men et merkelig, steinaktig objekt ca. 5 km i diameter. Det har fått navnet 3200 Phaethon og er klassifisert som en asteroide. Noe som gjør Geminidene til den eneste meteorsvermen som ikke er forårsaket av en komet. Geminidene viser seg rundt 12. til 14. desember hvert år. Og ble første gangen observert for 150 år siden.

Se bildene fra Geminidene i 2012:

Størst mulighet i nord

Meteorene fra denne svermen er saktegående. Svermen ser ut til å bli mer intens for hvert år, og det er observert 120–160 meteorer i timen under optimale forhold.

Flere steder i landet vil man ikke få mulighet til se meteorstormen.

– På Østlandet og Trøndelag blir det spredd skydekke på lørdag. Der skal det være mulig å få sett meteorsvermen. Fra Nordland og nordover blir strålende meteorvær. På Vestlandet ser det ut til at det blir mye skyer. sier vakthavende meteorolog, Jon Austerheim ved Vervarslinga for Nord-Norge.

– Søndag kommer det et et kraftlig lavtrykk over store deler av landet. Da er det kun i Troms og Finnmmark det blir klarvær, sier meteorologen.

For Thommy Dahl Olsen fra Svolvær i Lofoten kan det dermed dukke opp mulighet til å ta nye blinkskudd, sånn som han gjorde for to år siden.

– Blir det klarvær, blir jeg helt sikkert å dra ut. Det som skjer på himmelen har alltid fascinert meg, sier hobbyfotografen.

Solformørkelse neste år

Men for de som går glipp av meteorstormen, finnes det andre ting å se fram til. For neste år blir det både solformørkelse og total måneformørkelse, noe det ikke har vært i år. 20. mars blir det total solformørkelse.