Meteorologene med gult farevarsel: – Nå kan det bli veldig glatt på veiene

Det har kommet mye nedbør i dag, og nå kan det fryse på. – Ta det med ro, oppfordrer Statens vegvesen.

E6 Snåsa tirsdag kveld.

Snø har blitt til regn på E6 ved Snåsa tirsdag kveld.

Foto: Statens vegvesen

Meteorologene hadde tirsdag morgen flere gule farevarsel ute.

Farevarselet gjaldt Aust-Agder, Telemark og Buskerud. Oppland, Hedmark og Trøndelag. Loppa – Vardø i Finnmark og Saltfjellet – Helgeland i Nordland.

Situasjonen i Nordland roet seg derimot, og snøfokken uteble, sier meteorolog Rafael Escobar Løvdahl til NRK, tirsdag kveld.

Men et lett skydekke lenger sør i landet kan føre til veldig glatte veier, onsdag.

– Nedbøren vil etter hvert avta Østafjells, men så vil det komme et lettere skydekke som tar med seg minusgrader. Da vil dette vannet fryse på, og det kan bli veldig glatt, spesielt der Vegvesenet ikke vedlikeholder veiene.

Dette gjelder også nord i Hedmark og Oppland og fjelltraktene i Sør-Norge, ifølge meteorologen.

Vogntog står fast

Et vogntog stod fast på fylkesvei 650 mellom Liabygda og Stordal på Stavsengfjellet i Møre og Romsdal.

Foto: Tipser

Nordland får vind

Vindretningen vil onsdag sørge for at fjellovergangene er trygge for snøfokk i nord, men at småbåter bør holde seg unna havet.

– Det som skjer nå er at vinden vil minke gjennom natta. Da går det fra sørøst som kunne gitt snøfokk i fjellet, til mer sør-sørvest i morgen.

Løvdahl sier at områdene rundt Vesterålen, Salten og Lofoten kommer til å få bra med vind, og at bølgene gjør at småbåter bør holde seg unna åpent hav.

– På fjellovergangene vil det ikke føre til store problemer, sier Løvdahl.

Flere uhell på tirsdag

Ved 13-tiden tirsdag, fikk NRK tips om at et vogntog sto fast på Stavsengfjellet i Møre og Romsdal. Kort tid etter kom vogntoget seg av gårde igjen.

Tidligere i dag har også nødetatene i Trøndelag rykket ut til fylkesvei 70 i Orkdal, der to biler kolliderte. Ifølge politiet er det krevende kjøreforhold i området.

De ber folk om å avpasse farten etter forholdene.

Hos Veitrafikksentralen region midt er Ingvild Stabell Bredland på jobb tirsdag kveld. Hun sier det har vært litt å gjøre i dag.

– Det har vært utforkjøringer og bilberging i den forbindelse. Det kommer fremdeles en del nedbør, og det kan bli utfordrende forhold lokalt.

Ved 19.30-tiden pågår det berging av et vogntog ved Kløft bru i Rennebu.

– Vi oppfordrer folk til å tilpasse farten til føre og forhold. Planlegg kjøreruta om du skal på en lengre tur. Vegvesenet har et kart hvor man finner oppdatert informasjon.

Trafikkoperatør Anniken Island ved Veitrafikksentralen region sør sier det verste været kom tirsdag formiddag, men at det nå har roet seg.

– Det kan fryse på. Folk må ta høyde for at det er vinter, og ta det med ro.

Ved region nord får NRK opplyst at det ikke har vært større problemer i dag.

Bil havnet på taket på fylkesvei 710 i Orkdal ved Almlia.

Ved 10-tiden tirsdag rykket nødetatene ut til fylkesvei 70 i Orkdal i Trøndelag. To biler hadde kollidert, og en av dem havnet på taket.

Foto: Politiet

Kan forårsake lokale skader

Generelt sett ventes mye snø i høyden, og vanskelige kjøreforhold.

Tirsdag morgen det ut som vinden så langt ikke har skapt store problemer. Det meste som er av stengte veier og forsinkelser skyldes ikke dårlig vær, viser oversikten fra Statens vegvesen.

– Vinden har begynt å øke på. Den vil fortsette å øke gradvis, sa vakthavende meteorolog Rafael Escobar Løvdahl mandag kveld.

Løvdahl forteller at gult farevarsel brukes om en moderat farlig situasjon, som kan forårsake skader lokalt.

Han sier folk bør være forberedt, spesielt om man skal opp i høyden.

– Det kan oppstå trafikkuhell og det kan bli kolonnekjøring på fjellovergangene. Vi regner med at det kan bli forsinkelser i trafikken.

E6 ved Snåsa

Slik så det ut på E6 ved Snåsa mandag kveld.

Kraftig snøfokk

Frem til tirsdag formiddag ventes rundt 20 centimeter snø i indre og høyere strøk i Aust-Agder, Telemark og Buskerud.

Vær og føre

Meteorologene tvitret dette varselet i dag.

Foto: Meteorologene

Oppland og Hedmark kan vente seg 15–30 centimeter snø, mens indre og høyere strøk av Trøndelag kan få 10–20 centimeter i løpet av 24 timer.

– I Trøndelag blir det nok vanskelige kjøreforhold, bemerker meteorologen.

Deler av Østlandet kan vente seg 30–40 millimeter nedbør. Stigende temperatur mandag kveld vil føre til regn og snøsmelting opp til cirka 600 meter over havet.

Meteorologen forteller om kraftig snøfokk over Saltfjellet.

– Snø og periodevis stiv kuling kan gi utfordringer for folk som skal over fjelloverganger. Situasjonen vil vedvare utover tirsdagen.

Bjørnfjell E10 webkamera

Slik ser det ut på E10 Bjørnfjell i Nordland tirsdag morgen (502 moh.). Det ser ut som om vinden og snøfokk foreløpig ikke har skapt store problemer i trafikken.

Foto: Statens vegvesen, webkamera