Meteorologen: – Vinden vil bli enda sterkere utover dagen

Ekstremværet «Ylva» gir tøft vær både til lands og vanns, men vindretningen gjør at bilferga M/F Husøy kan trosse uværet. Utover ettermiddagen varsler meteorologen enda sterkere vind.

Gunstig retning på vinden gjør at bilferga M/F Husøy kan trosse ekstremværet «Ylva».

Kenneth Oddøy er styrmann på bilferga M/F Husøy som trafikkerer Træna–Stokkvågen. Han forteller at det har blåst kraftig i dag, men at vindretningen gjør at sjøen ikke er umulig å forsere selv om ekstremværet «Ylva» herjer for fullt.

I løpet av natten har flere tusen husstander blitt strømløse, idrettshaller og andre bygg har tatt store skader og trafikk langs både vei og skinner har hatt problemer. Ute på sjøen utenfor Stokkvågen på Helgeland prøver de seg likevel.

– Vinden er kraftig. Den lå jevnt på 30 meter i sekundet ute her nå, men inne i Stokkvågen var det oppe i 40 meter i sekundet i kastene, forteller sjømannen.

Han sier at alt handler om vindretningen. Ettersom det blåser fra øst gir det gode forhold ute på havet, selv om det kan være hardt inne i fjordene.

– Hadde den kommet fra sørvest hadde vi nok ikke kunnet gå ut, men når det kommer fra øst så går det greit. Det er mange ferger som ligger stille på grunn av stormen, men vi kan gå på grunn av retningen på vinden, forklarer Oddøy.

Har tatt forholdsregler

Mens trær og plasthaller må vike for vinden på fastlandet, fortsetter trafikken til sjøs. Likevel har de tatt sine forholdsregler og festet kjøretøyene godt.

– Vi har en trailer ombord nå, den ble vi nødt til å surre opp med kjetting. Når det gjelder personbilene sørger vi for at alle står i gir og at håndbrekket er dratt opp, sier han.

I løpet av sine to år på broen på M/F Husøy er dette de sterkeste vindhastighetene styrmannen har vært borti.

– Vi tar en tur av gangen, så får vi se an været og hvordan det blir utover ettermiddagen.

Værgreier

Den korte meldingen fra meteorologene er at situasjonen er uendret. Onsdag varslet meteorologene vindkast så sterke som 50 meter i sekundet, eller 180 km/t.

– Prognosene har ikke endret seg og blir stående. Utover ettermiddagen øker vinden til full storm og vi observerer kraftige vindkast flere steder i fylket allerede, sier vakthavende meteorolog Justyna Wodzciczko.

Vindstyrken er sterkes på fjellovergangene, men det blåser også kraftig flere steder i fylket. Den høyeste målte vinden i Nordland er 34 meter i sekundet på Sandhornøya, med enda sterkere vind i kastene.

– På Glomfjordfjellet har vi målt kast helt oppe i 43,8 m/s forteller meteorologen.

Hun oppfordrer folk til å være forsiktige og tenke over at det spesielt kan være utfordrende over broer og fjelloverganger.

– Lokalt kan det være vindstille, før det er full storm bare en kilometer unna.