Meteorologen: – Vi er ikke langt unna ekstreme verdier

Kystbefolkningen i Nord-Norge får det desidert verste været i dag. I Lofoten sender de barna hjem fra skolen før stormen kommer.

Storm i Nusfjord i Lofoten
Foto: Tommy Johansen

  • SISTE: Uværet har begynt å ramme trafikken. Torghatten Nord melder at de kansellerer fergesambandet Bodø-Moskenes i dag. Avgangene fra Bodø klokka 16.30 og fra Moskenes klokka 20.30 er kansellert.
  • Hurtigbåtruten mellom Bodø - Væran med avgang fra Bodø i dag klokken 16.00 er innstilt på grunn av dårlig vær. Neste rutetur forventes å gå kl. 20:00 dersom været tillater det.
  • Torghatten Nord AS informerer om kansellering i Hurtigbåtrute 18-411 i Rødøy.
  • Ruteturer med MS Helgeland vil gå som normalt frem til anløp av Lovund kl 1825 tirsdag kveld. Øvrige ruteturer innstilles.
  • Torghatten Nord AS informerer om kansellering i Nex rute 1, Bodø - Helgeland. Avgangen fra Bodø i dag 15.11.16 kl. 16:00 til Sandnessjøen er kansellert på grunn av dårlig vær. Tilsvarende er returen fra Sandnessjøen i morgen 16.11.16 også kansellert.
  • På Fv 17 er fergesambandet Horn-Anddalsvågen tilbake i trafikk etter å ha vært innstilt på grunn av uvær, melder Statens vegvesen.
  • På Fv 81 Ferjestrekningen Svolvær - Skrova er fergesamabandet innstilt.
  • På fv 476 er sambandet Sund-Horsdal-Sørarnøy innstilt.
  • Meteorologisk institutt har sendt ut OBS-varsel høy vannstand og for full storm i Lofoten og Vesterålen.
  • E10 i Lofoten er midlertidig stengt ved Hamnøya.

Fullmånen har «skylda»

– I dag er det veldig mye vær. Ganske ufyselig, rett og slett.

Meteorolog Geir Bøyum har ikke spesielt oppløftende meldinger til kystbefolkningen av Nord-Norge. Det er sendt ut et OBS-varsel for høy vannstand (se faktaboks). Midt på dagen i dag er det ventet 55 centimeter over det som er estimert på tidevannstabellen i Nordland.

Det er sjeldent, og ikke langt under ekstreme verdier, sier Bøyum.

– Vi har fullmåne for øyeblikket, en fullmåne som er ekstra stor. «Supermåne», blir den kalt. Det kommer av at avstanden mellom månen og jorda er mindre enn den pleier å være. Resultatet er større tiltrekningskraft.

Kombinert med lavt lufttrykk, gir det høy vannstand i dag. Verst blir det i nordre del av Nordland, men også Troms og Finnmark kan vente seg opp mot 45 centimeter over det som er beregnet i tidevannstabellen. Lengst sør i Nordland 35–40 centimeter.

– Kombinert med høye bølger, bør folk være OBS og få fortøyd båtene sine. Og generelt være forsiktig med å bevege seg nært sjøen.

Laster Twitter-innhold

Sender elevene hjem før stormen

I Lofoten tar de allerede forholdsregler. Rektor Rune Andreassen ved Gimsøy skole i Vågan har bestemt at elevene blir sendt hjem i buss to timer tidligere enn planlagt, skriver Lofotposten.

– Normalt går bussene fra skolen klokka 14.00, men i dag framskyndes det til klokka 12.00. Været kan bli såpass grimt i ettermiddag at det er greit å sørge for at folk kommer seg trygt hjem før det braker løs, sier Andreassen til avisen.

Verst i landet

Geir Bøyum

Meteorolog Geir Bøyum melder mye vær i Nord-Norge i dag.

Foto: Bård Gudim / Meteorologisk institutt

I morgentimene er det et kraftig lavtrykk som ligger utenfor kysten av Helgeland. Dette beveger seg nordøstover og kommer inn mot kysten av Lofoten og Vesterålen i løpet av formiddagen. Deretter videre nordover i løpet av ettermiddagen og kvelden.

– Nordlige deler av Nordland får det verste været i landet i dag. Særlig Lofoten og Vesterålen, hvor det kan bli sørvestlig full storm utsatte steder.

I Troms og Finnmark er det ventet at vinden vil øke på, opp mot sørlig sterk kuling. I Troms kan det komme litt regn i tillegg.

– I Finnmark blir det for det meste oppholdsvær. I går var det full storm i Finnmark, så ille blir det ikke i dag. Kanskje sterk kuling.

Det ventes mye vind i fjellet i Nord-Norge, men i lavlandet i indre strøk blir det vesentlig roligere værforhold.

Nordlendingene sin tur

– Enn resten av landet?

– Det var mye vind i Midt-Norge i natt, men her blir det bedre utover dagen. Det er Nord-Norge som får verst vær i dag.

– Tidligere i høst var det gjerne verre sørpå enn i nord. Nå er det visst nordlendingene sin tur å få smake på vind og nedbør, sier Bøyum.

I morgen er det ikke ventet en «stor værforbedring». Men litt bedre enn i dag – det blir det, avslutter meteorologen.