Meteorologen: – Vi er ikke langt unna ekstreme verdier

Kystbefolkningen i Nord-Norge får det desidert verste været i dag. I Lofoten sender de barna hjem fra skolen før stormen kommer.

Gå til forsiden

Uvær i Nord-Norge

Storm i Nusfjord i Lofoten

Uvær i Nord-Norge

6 bilder

  • SISTE: Uværet har begynt å ramme trafikken. Torghatten Nord melder at de kansellerer fergesambandet Bodø-Moskenes i dag. Avgangene fra Bodø klokka 16.30 og fra Moskenes klokka 20.30 er kansellert.
  • Hurtigbåtruten mellom Bodø - Væran med avgang fra Bodø i dag klokken 16.00 er innstilt på grunn av dårlig vær. Neste rutetur forventes å gå kl. 20:00 dersom været tillater det.
  • Torghatten Nord AS informerer om kansellering i Hurtigbåtrute 18-411 i Rødøy.
  • Ruteturer med MS Helgeland vil gå som normalt frem til anløp av Lovund kl 1825 tirsdag kveld. Øvrige ruteturer innstilles.
  • Torghatten Nord AS informerer om kansellering i Nex rute 1, Bodø - Helgeland. Avgangen fra Bodø i dag 15.11.16 kl. 16:00 til Sandnessjøen er kansellert på grunn av dårlig vær. Tilsvarende er returen fra Sandnessjøen i morgen 16.11.16 også kansellert.
  • På Fv 17 er fergesambandet Horn-Anddalsvågen tilbake i trafikk etter å ha vært innstilt på grunn av uvær, melder Statens vegvesen.
  • På Fv 81 Ferjestrekningen Svolvær - Skrova er fergesamabandet innstilt.
  • På fv 476 er sambandet Sund-Horsdal-Sørarnøy innstilt.
  • Meteorologisk institutt har sendt ut OBS-varsel høy vannstand og for full storm i Lofoten og Vesterålen.
  • E10 i Lofoten er midlertidig stengt ved Hamnøya.

  Fullmånen har «skylda»

  – I dag er det veldig mye vær. Ganske ufyselig, rett og slett.

  Meteorolog Geir Bøyum har ikke spesielt oppløftende meldinger til kystbefolkningen av Nord-Norge. Det er sendt ut et OBS-varsel for høy vannstand (se faktaboks). Midt på dagen i dag er det ventet 55 centimeter over det som er estimert på tidevannstabellen i Nordland.

  Det er sjeldent, og ikke langt under ekstreme verdier, sier Bøyum.

  – Vi har fullmåne for øyeblikket, en fullmåne som er ekstra stor. «Supermåne», blir den kalt. Det kommer av at avstanden mellom månen og jorda er mindre enn den pleier å være. Resultatet er større tiltrekningskraft.

  Kombinert med lavt lufttrykk, gir det høy vannstand i dag. Verst blir det i nordre del av Nordland, men også Troms og Finnmark kan vente seg opp mot 45 centimeter over det som er beregnet i tidevannstabellen. Lengst sør i Nordland 35–40 centimeter.

  – Kombinert med høye bølger, bør folk være OBS og få fortøyd båtene sine. Og generelt være forsiktig med å bevege seg nært sjøen.

  Laster Twitter-innhold

  Sender elevene hjem før stormen

  I Lofoten tar de allerede forholdsregler. Rektor Rune Andreassen ved Gimsøy skole i Vågan har bestemt at elevene blir sendt hjem i buss to timer tidligere enn planlagt, skriver Lofotposten.

  – Normalt går bussene fra skolen klokka 14.00, men i dag framskyndes det til klokka 12.00. Været kan bli såpass grimt i ettermiddag at det er greit å sørge for at folk kommer seg trygt hjem før det braker løs, sier Andreassen til avisen.

  Verst i landet

  Geir Bøyum

  Meteorolog Geir Bøyum melder mye vær i Nord-Norge i dag.

  Foto: Bård Gudim / Meteorologisk institutt

  I morgentimene er det et kraftig lavtrykk som ligger utenfor kysten av Helgeland. Dette beveger seg nordøstover og kommer inn mot kysten av Lofoten og Vesterålen i løpet av formiddagen. Deretter videre nordover i løpet av ettermiddagen og kvelden.

  – Nordlige deler av Nordland får det verste været i landet i dag. Særlig Lofoten og Vesterålen, hvor det kan bli sørvestlig full storm utsatte steder.

  I Troms og Finnmark er det ventet at vinden vil øke på, opp mot sørlig sterk kuling. I Troms kan det komme litt regn i tillegg.

  – I Finnmark blir det for det meste oppholdsvær. I går var det full storm i Finnmark, så ille blir det ikke i dag. Kanskje sterk kuling.

  Det ventes mye vind i fjellet i Nord-Norge, men i lavlandet i indre strøk blir det vesentlig roligere værforhold.

  Nordlendingene sin tur

  – Enn resten av landet?

  – Det var mye vind i Midt-Norge i natt, men her blir det bedre utover dagen. Det er Nord-Norge som får verst vær i dag.

  – Tidligere i høst var det gjerne verre sørpå enn i nord. Nå er det visst nordlendingene sin tur å få smake på vind og nedbør, sier Bøyum.

  I morgen er det ikke ventet en «stor værforbedring». Men litt bedre enn i dag – det blir det, avslutter meteorologen.

  Laster Instagram-innhold

  Video

  Distriktsnyheter fra Nordland. TV
  Adrian (27) må vise finger, rope, rekke tunge og lage kysselyder. Helst når det passer ekstremt dårlig.
  Venke opplevde enhver hesteeiers mareritt da hun oppdaget en fremmed mann i stallen hennes.