Meteorologen: – Unormalt pent høstvær i Nord-Norge

Den siste uka har gitt nordlendingene sol og varme temperaturer. Det er også spådommen for neste uke.

– Været i Nordland har vært fint. Vi har hatt et høytrykk i nærheten som ligger litt øst for oss, og et lavtrykk som har holdt seg på god avstand ut mot havet. Lavtrykket har heller bredt seg mot Svalbard og det gir oss en sørøstlig vind med litt varme.

Slik oppsummerer vakthavenede meteorolog Ola Mellem det pene været den nordlige landsdelen har hatt den siste tida. Men litt regn kan derimot bli å se iløpet av helga.

– Det er meldt om pent vær og forholdsvis gode temperaturer fredag, men lørdag kan føles litt kjøligere på grunn av et forbigående nedbør. Det samme gjelder søndag først på dagen, men fra og med søndag ettermiddag blir det bedre.

Unormalt

Yr.no melder om lokal morgentåke, stort sett oppholdsvær og søraustlig bris inn mot helga.

I likhet med torsdag har det også fredag meldt 15 grader. Det er ifølge Mellem unormalt for å være sist i september.

Det er unormalt med så mye pent vær til september å være, så det har vært en veldig god høst sålangt.

> Sjekk været der du er

Også Troms og Finnmark har vært heldige med høstværet.

– Det har vært mye bra der også. I likhet med Nordland har det ligget litt tåke i enkelte fjordstrøk, men dette har stortsett lettet og gitt godt vær.

Blir kjørligere

Mellem forteller videre at hele landet har hatt mye bra vær. Det kommer også av varm luft fra sørøst.

Om været for den nordlige landsdelen holder seg like stabilt fremover kan ikke Mellem spå, men at det gode været kan holde enda noen dager inn i månedsskiftet ser han ikke bort i fra.

– Det er noen tegn på at det kan komme kjørligere luft ned når det nærmer seg oktober men det kan også se ut til at det kan holde noen dager til med god, varm høstluft.

Ingen rekorder

Men til tross for mye godt vær ligger det foreløpig ikke an til å slå noen rekorder for høstvarme. Det er ifølge førstekonsluent ved klimatjenesten i Oslo, Stein Kristiansen, fortsatt et stykke unna.

– Per nå er det ingen rekorder, men månedens siste uke vil kanskje trekke mye opp og avgjøre om den stabile situasjonen holder.

I snitt har det vært varmere sør i landet, men Kristiansen sier at en ikke skal kjimse med at Nordland har ligget fra 2,5-3,5 varmere på graderstokken enn tidligere.

– Det er slettes ikke dårlig

Tropisk syklon

Men skal vi tro TV2 og Storm-meteorolog Cecilie Villanger er høststormen påtur nordover allerede onsdag neste uke. Restene av den tropiske syklonen "Karl" treffer trolig Nordland, og skal bringe med seg opp mot 100 mm nedbør.

– Den siste prognosen tilsier at uværet vil treffe Vestlandet tirsdag, og kan bringe med seg en liten storm. Onsdag beveger nedbøren seg nordover, og da er det ventet at Nordland får det våtest, opplyser Villanger overfor TV2.