Ekstremværet «Ole» er et av de mest voldsomme på omtrent ti år. Det ble satt nye vindrekorder (se tabell nederst i saken) i både Nordland og Troms da ekstremværet «Ole» slo inn med full styrke i helga.
I dag kan meteorologen berolige nordlendingene med at statistisk sett blir en stund til neste «Ole».
– Det er et anslag basert på hvor ofte vi måler så kraftig vindstyrke på våre målestasjoner gjennom de siste 30 årene. Da oppstår slike ekstremvær mellom hvert 5.–10. år. Likevel kan vi selvsagt få to «Ole»-stormer rett etter hverandre, sier Fjukstad.
Verst i Lofoten
Verst blåste det på Leknes som hadde en middelvind på hele 31,2 m/s, ikke langt unna det som er orkan (32,7 m/s målt i minst ti minutt). Full storm i to timer og ny vindrekord. Også vindkastene var voldsomme, her ble det målt kast på over 50 meter per sekund.
Så langt er det meldt om 170 skader etter ekstremværets herjinger. Det får meteorologen til å anta at vindstyrken har nådd orkans styrke.
Fisker Tommy Larsen er bekymret for båten sin på havna på Andenes.
Foto: Ola Helness / NRK– Statens vegvesens målestasjoner har registrert orkan. På yttersida av Lofoten mener vi det kan ha vært orkan, men her er det ingen målestasjoner.
Den «perfekte» stormen
Årsaken til at «Ole» ble så trollsterk, skyldes to spesielle værfenomener.
– Det var en del vær i dagene før «Ole». Det vi ser er at kombinasjonen av varm og kalde luftstrømmer la forholdene til rette for ekstremvær. Uværet fikk mye energi å utvikle seg på.
– Det er også uvanlig at vinden her var sterkest i bakkant. Vanligvis er det vinden foran stormen som er sterkest.
Fikk varslet i god tid
Ekstremværet «Ole» tok også turen innom Mosjøen, innerst i Vefsnfjorden.
Foto: Mikael BjørnåMen det er ikke det eneste oppsiktsvekkende med kraftkaren «Ole».
– Dette uværet kunne vi varsle om i god tid. Varslingssystemet vårt baserer seg på store datamodeller, som alle har en viss usikkerhet. Vi kjørte 50 ulike modeller, og denne gangen ble det oppsiktsvekkende lite sprik.
Likevel er terskelen høy for å gå ut med ekstremvarsel.
– Men her var det uvanlig høy enighet, og kunne gå ut med varsel allerede onsdag. Foreløpig er det ingenting som tyder på at det var veldig feil å gjøre det, sier Fjukstad.