Hopp til innhold

Meteorologen: – Dette er mine favorittskyer!

Det ser ut som et besøk fra verdensrommet. Men dette ufo-lignende fenomenet er kun farlig vakkert.

linseky 2
Foto: Arnt Mathisen

Statsmeteorlog Ida Fosslien legger ikke skjul på sin kjærlighet til skyene.

– Skyene er ganske vanlige i Nord-Norge, og i mørketiden når sola står lavt på himmelen får skyene helt fantastiske farger.

I løpet av de siste dagene har himmelen vært et vakkert skue for folk i Nordland og Troms. Fra bil- og stuevinduer har det blitt observert skyer som strekker seg lang og bredt i lyset fra solnedgangen.

– Kjært barn har mange navn. Skyene kalles linseskyer, mandelskyer og noen kaller dem for ufo-skyer, sier meteorlogen.

Fanget ufo-skyer fra loftsvinduet

– Det er ganske spesielt og merkelig. Øynene sperrer seg litt ekstra opp når man ser noe slikt, sier Asbjørn Nygård fra Fauske.

Nygård tok onsdag kveld et bilde av det han kaller som ufo-skyer fra loftsvinduet, og måtte raskt lese seg opp på den karakteristiske skytypen. Han har lagt merke til at også flere har observert den markerte skytypen.

– Jeg er ingen skyentusiast, men dette naturfenomenet er jo bare fantastisk, sier Nygård.

Linsesky
Foto: Asbjørn Nygård

Forårsaket av sterk vind

Kristen Gislefoss

Meteorolog Kristen Gislefoss.

Foto: Bjørn Sigurdsøn / Scanpix

Skyene er av typen Altocumulus Ienticularis, eller linseskyer som det heter på norsk.

Vakthavende meteorolog Kristen Gislefoss ved Meteorologisk institutt i Oslo sier at linseskyer ofte er en indikasjon på sterk vind i området.

Når sterk vind kommer inn mot fjellkjedene presses luftmasser opp over fjellet og danner bølgebevegelser på toppen.

– Det er når luftmassene får denne bølgebevegelsen på toppen at skyfenomenet dannes. I tillegg må det også være en viss fuktighet til stede, men ikke nødvendigvis grunnet regn, forklarer meteorologen.

Ligger mellomhøyt

Vakker torsdagsettermiddag på Fauske.

Vakker torsdagsettermiddag på Fauske.

Foto: Eva-Kristin Kristensen

Skyene kan bli sett i forskjellige nivåer, men som oftest ligger de mellomhøyt og er derfor lett å legge merke til. Gislefoss sier at skuet ikke er uvanlig for Østlandet, men ei heller vanlig for den nordlige landsdelen.

– De blir observert sjeldnere på sommerstid, så høst og vinter er mer ideelle årstider for å se fenomenet. Det letteste er å se skytypen når det er vakkert vær, slik som det har vært i det siste.

Og ifølge meteorologen er denne typen skyfenomen en seilflygers drøm. Da kan de nemlig ligge på toppen av skyene og bevege seg over lengre avstander.