Meteorologen: – Det er et ordentlig grisevær

Flere fergeavganger er kansellert som følge av uvær i Nordland.

Hurtigruta i uvær

Hurtigruteskipet 'Nordlys' trosset uværet på sin ferd mellom Svolvær og Skrova i formiddag.

Foto: Roy Charlsen

– Det er et ordentlig grisevær over hele fylket i dag, oppsummerer vakthavende meteorolog Ola Mellem.

Meteorologene sendte i går ut et OBS-varsel for Helgeland, Saltfjellet og Sør-Salten. Fra i dag og frem til torsdag ettermiddag ventes det store nedbørsmengder.

– Det kan komme 50 til 80 millimeter. Nedbøren kommer som snø over 800 til 1000 meter, sier Mellem.

Det blir også en del vindkast, legger han til.

– Vi forventer sørvestlig sterk kuling, fra i formiddag vestlig liten storm og kan hende kortvarig full storm. I kveld minker vinden noe, til vestlig liten kuling.

– Har en del kanselleringer

Hos Widerøe er det en rekke mindre forsinkelser, men ingen kanselleringer så langt, får NRK opplyst hos driftssentralen.

Bølgene utenfor Nordland kan nå en høyde på opptil 10 meter det kommende døgnet, ifølge meteorologen. Det får konsekvenser for fergetrafikken.

Vi har en del kanselleringer som følge av uværet.

Bendix Klykken / Torghatten Nord

På riksvei 80 er fergesambandet mellom Bodø og Røst innstilt. Det er også fergesambandet mellom Rødøy og Jektvik.

– Vi har en del kanselleringer som følge av uværet. Nå er fergene over Vestfjorden kommet til Bodø, og skal etter planen gå tilbake igjen i ettermiddag, sa driftssjef Bendix Klykken hos Torghatten Nord til NRK tidligere i dag.

Men fergene får nok ikke kjøre fra Bodø igjen med det første. Avgangene for fergesambandet Bodø - Værøy er innstilt onsdag ettermiddag. Også avgangene fra Værøy og Røst er kansellert. Neste avgang blir ikke før torsdag klokken 16, melder Statens vegvesen.

Onsdag kveld melder Torghatten Nord og Boreal om kansellering i sambandene Bodø - Væran, Bodø - Ytre Gildeskål, Bodø - Svolvær og Trænaruten.

Fergene mellom Holm – Vennesund samt på sambandet mellom Drag - Kjøpsvik var innstilt tidligere i dag, men er nå i gang igjen.

En av fergene til Torghatten Nord legger til i Bodø.

En av fergene til Torghatten Nord legger til i Bodø onsdag formiddag.

Vanskelige kjøreforhold

Fylkesvei 827 i Tysfjord i Nordland var stengt mellom Dragkrysset og Drag fergekai på grunn av brann i et hus langs veien.

NRK Trafikk melder også om vanskelige kjøreforhold flere steder i fylket. Spesielt gjelder dette Kråkmofjellet og over Bjørnfjell.

– Det har vært en del trafikale utfordringer i dag. Det er mye slaps på E6 nord for Mo i Rana. Så har vi en rumensk trailer som står fast ved Nordlandsporten, og som hindrer større trafikk, men personbiler kan passere, sier trafikkoperatør Dag Kristiansen hos Statens vegvesen.

Lynnedslag

En rekke lynnedslag har skapt problemer i Nordland, særlig i Sørfold hvor flere tunneler er mørklagt som en følge av brudd på strømlinjen. Også i kommunesenteret Straumen er flere bolighus og forretningslokaler uten strøm.

I Tysfjord er alle kommunale enheter på Drag er uten telefon- og internettforbindelser, melder kommunen på sin hjemmeside.