Meteorologen: – Betydelig varmere enn normalt

Gjennomsnittstemperaturen for første halvdel av mars er betydelig høyere enn normalt i Nord-Norge.

Solnedgang i Bodø i mars
Foto: Sigurd Steinum / NRK

Kalenderen viser 16. mars og solen skinner i store deler av Nord-Norge.

Gjennomsnittstemperaturen for første halvdel av mars i Nord-Norge

Kart over gjennomsnittstemperaturene for første halvdel av mars.

Foto: MET.no

– Det er usedvanlig mildt og fint nå. Hvis vi ser på gjennomsnittstemperaturen så langt i mars, sammenlignet med normal gjennomsnittstemperatur for mars måned, ser vi at hele Nord-Norge har betydelig høyere temperatur, sier Hanne Sigrun Byhring, statsmeteorolog ved Vervarslinga for Nord-Norge.

Åtte grader over normalen

De fleste steder i Nord-Norge har mellom fire og åtte grader over normaltemperatur. Det varme været skyldes i stor grad en lang periode med mye sønnavind, som har gjort at varme luftmasser har blitt trukket sørfra og nordover til landsdelen. Det er også enkelte steder fønvind som gir mildt vær.

Det er enkelte steder i Nordland hvor temperaturen ligger litt lavere. På Værøy og Røst i Lofoten ligger den to-tre grader over. Finnmark har de største avvikene.

Men meteorologen vil ikke love at våren er kommet for å bli i nord.

– Det er ganske store avvik, men det er lett å la seg lure og tro at våren er kommet. Vi skal nok ikke ta helt av ennå, sier Byhring.

Været i Nordland under Søndagsrevyen

Under Søndagsrevyen så værmeldingen slik ut for Nordland.

Foto: Skjermdump/NRK

Snøen kan komme tilbake

For Kong Vinter slipper ikke taket, ifølge Meteorologisk institutt.

–De neste par dagene blir det kjøligere. Det vil fortsatt være ganske mildt, men fra torsdag blir det mer vinterlig med nordavind og snøbyger i hele Nord-Norge, sier Byhring.

Snøværet skal vare til og med lørdag. I perioden lørdag til tirsdag neste uke ventes det overveiende vind mellom nordvest og nordøst, av og til kuling på kysten av Troms og Finnmark.

– Det kan være hende vi får bruk for snøskuffa igjen, sier meteorologen.

Det blir snøbyger, vesentlig i ytre strøk av Troms og Finnmark. Sør for Salten blir det til dels pent vær. Utover i perioden trolig lavtrykksaktivitet fra sørvest med varierende vindforhold og perioder med nedbør, vesentlig i Nordland og Troms. Det blir lavere temperaturer.

Laster Twitter-innhold