NRK Meny
Normal

Meteorologen lover knallfin påske

Drømmer du om stekende sol og late dager med smak av vår i hytteveggen, blir du ikke skuffet denne påsken.

Fra Steinesjyen (Bø) på lørdag - mens det ennu var go' tørk - og "det lukta pæng'"...

Fralandsvind gir lange periode med sol i hele Nord-Norge i påska. Det gir gode forhold for tørrfisken og andre solglade nordlendinger.

Foto: Øystein O. Strandback

I våre nordligste fylker blir det derimot rene solskinnshistorien, selv om kvikksølvet nok vil krype et stykke ned under null. Men det ser uansett ut til å bli flere finværsdager i påsken, ikke minst i Lofoten og Vesterålen.

– Men Helgeland og Salten kan også glede seg, sier vakthavende meteorolog Sjur Wergeland til NRK.

Det er ikke et høytrykk som gjør at nordlendingene blir påskevinnere i år, men fralandsvind.

Sen påske = varme

– Fralandsvinden gir tørr landluft, lite skyer og lange perioder med sol. Og ingen nedbør av betydning. Dette varslet vil vare helt til mandag, sier meteorologen.

På indre strøk vil temperaturen om natta synke ned til ti minusgrader. Dagtemperaturen vil ligge på fire-fem plussgrader.

– Den seine påska i år gjør at sola varmer, så da er det bare å plassere seg på den riktige sida av leveggen, sier meteorolog Sjur Wergeland til NRK.

Moderat skredfare

Ulrik og pappa Tommy som bor på Straume i Bø, laga forhåpentligvis årets siste snømann i dag 9. apri

Ulrik og pappa Tommy som bor på Straume i Bø, laga forhåpentligvis årets siste snømann i dag 9. april 2017.

Foto: Tommy Nilsen

Onsdag gikk det et snøskred ved den 1.085 meter høye fjelltoppen Geitgaljen ved Laupostadøst for Svolvær i Vågan kommune i Lofoten. I NVEs snøskredeksperter vurderte skredfaren moderat i hele landet.

Folk på skitur bør imidlertid ta visse forholdsregler: Sett deg inn i lokale skredvurderinger og vær obs på sol som varmer opp snødekket, noe som øker faren for at løssnø skal løsne og rase ned spesielt fra bratte heng og fjellsider.

Og hvis noen skulle la seg friste av bålkos med grillpølser og marshmallows, må de tenkte på at det er tørr vegetasjon mange steder, noe som betyr skogbrannfare.

Husk solkrem

Solbriller og et sjenerøst lag med solkrem er nøkkelord både i godvær og gråvær.

– Også i lett skydekke og snødrev er det viktig å beskytte seg. Enkelte ganger kan slikt vær faktisk gi sterkere stråler enn ved klarvær, sier forsker Bjørn Johnsen i Statens strålevern til NRK.