NRK Meny
Normal

Metadon-kontor i Bodø stengt

LARiNORD sitt kontor for metadon og subutex-brukere i Bodø blir stengt de neste ukene fordi alle ansatte er sykemeldt. Bodø kommune beskyldes for å ha sviktet rusmisbrukerne.

Rusmisbruker
Foto: Jon Eeg / Scanpix

Leder for LARiNORD, overlege Reidar Høifødt ved UNN, går rett i strupen på Bodø kommune.

- Bodø kommune har en forpliktelse når det gjelder rusmisbrukere og metadonbrukere som de vanskelig klarer å følge opp. Her må kommunen ta et tak, sier Høifødt.

- Du skyver altså ansvaret over på kommunen?

- Der har ingenting med skyving å gjøre - ansvaret ligger der, det må kommunen ta tak i, sier Høifødt.

Skyter tilbake mot LARiNORD

Men varaordfører i Bodø kommune, Kirsten Hasvoll er ikke enig i kritikken fra Høifødt, og hun slår tilbake mot LARiNORD.

- Dette kontoret har aldri fungert. Det har knapt vært åpent siden det blir etablert i byen.  Når vi har bedt om møte med LARiNORD har ingenting skjedd.

- Det er ikke mulig å gjennomføre dette her, når ikke de er tilstede. Jeg sier ikke vi ikke kan forbedere oss, men her burde de tatt kontakt med oss for å få løst dette.

- Men hva vil dere gjøre for å få åpnet kontoret igjen?

- Her må vi kontakte Helse Nord å høre om hva det er som virkelig ligger bak - det kan ikke bare være slik at de er misfornøyd med kommunen, noe annet må ligge bak sier Hasvoll til NRK.

Brukerne fortviler

Mens Bodø kommune og LARiNORD krangler om hvem som har skylda - så fortviler metadonbrukerne.

- Jeg skulle ha et møte med LARinor i dag for å få oppfølgning, men i dag møtte jeg stengte dører - jeg blir forbannet når jeg ikke en gang får beskjed om dette, sier metadonbruker Dag Langgård.

- Situasjonen for metadonbrukere i Bodø er uholdbar - sjansen for at de sprekker øker uten ordentlig oppfølging, sier regionleder i brukerorganisasjonen "Marborg" og metadonbrukernes talsmann, Carl Eliassen.