NRK Meny

Mer trøbbel for Statkraft

Må utsette oppstarten av nytt aggregat i Svartisen for tredje gang.

Kraftturbin i Svartisen kraftverk

PROBLEMER: Stadige problemer med anlegget i Svartisen gjør at oppstarten av et nytt aggregat skjer i sommer.

Foto: NRK Nordland / NRK

Artikkelen er flere år gammel.

Statkraft utsetter enda en gang oppstarten av det nye aggregatet i Svartisen kraftverk.

Da anlegget skulle startes opp i desember ble aggregatet til 400 millioner kroner skadet av en metallbit. Etter det har oppstart av anlegget blitt utsatt tre ganger.

– Vi ser at med de eksterne leveransene og de forsendelsene som vi er nødt til å gjennomføre for å få komponentene både reparert og montert når de kommer tilbake igjen, så tar dette lenger tid enn vi først hadde trodd, sier informasjonssjef i Statkraft, Bjørnar Olsen.

Problemer i kø

Men problemene stopper ikke der, for i tillegg til at det nye aggregatet til 400 millioner kroner ikke er satt i drift, har også kraftverkets andre aggregat på 350 megewatt sluttet å fungere.

Dermed er hele kraftverket satt ut av drift. Hvor mye denne stansen har kostet Statkraft er det for tidlig å si.

– Det vet vi ikke. Foreløpig har vi ingen sluttregning på hva disse to uhellene og forsinkelsene har kostet oss rent reparasjonsmessig. I tillegg er det vanskelig å utarbeide et anslag på tap så lenge vi ikke har vanntap, sier Olsen.

Går alt etter de nye planen vil aggregatet på 350 megawatt være i drift igjen i Svartisen 1. juli, og det nye på 250 megawatt fra 15. juli.

Video

Distriktsnyheter fra Nordland. TV
Nyhetsreportasje fra NRK.
Hver dag havner store mengder med dårlig renset kloakk rett ut i fjordene våre. En rekke store norske kommuner bryter nemlig rensekravene viser NRKs kartlegging.