NRK Meny
Normal

Mer skeptisk til olje i nord

Høyre-ordfører i Vesterålen er blitt mer kritisk.

Demonstrasjon mot oljeutvinning i nord

STØTTE: Mulig denne karen får mer støtte i framtida fra den til nå oljevennlige ordføreren i Bø.

Foto: Bellona / Scanpix

Ordfører i Bø i Vesterålen, Sture Pedersen fra Høyre, har vært tilhenger av oljeutvinning utenfor Lofoten og Vesterålen. Men nå er han mer skeptisk til å åpne for oljevirksomhet i dette området.

Det er ulykken i Langesund som har gjort Pedersen mer kritisk.

- Det er betenkelig at vi ikke har en bedre oljevernberedskap i dagens Norge. Det trodde jeg at det var, sier Pedersen.

Det er bildene av oljetilgrisa sjøfugl og strender på Sørlandet, som følge av Full City-havariet, som nå skaper stor bekymring hos ordfører Sture Pedersen i Bø i Vesterålen.

Frykter katastrofe

Fra hjemmet sitt på Steine ser Høyre-ordføreren rett ut på de havområdene som mange nå vil åpne for oljevirksomhet. Og skulle det i framtida skje ei utslippsulykke her vil det bli en stor katastrofe, ifølge Pedersen.

- Både for fiskeri- og turistnæringa.

Sture Pedersen

Ordfører Sture Pedersen i Bø (H) holder ikke lenger armene like åpne for oljeutvinning utenfor egne stuevinder.

Foto: Kari Skeie

Men ordførerkollega i nabokommunen Hadsel, Kjell Børge Freiberg (FrP), er ikke blitt mer kritisk til åpne havområdene utenfor Lofoten og Vesterålen etter ulykka i Langesund.

- Det er klart jeg reagerer og jeg skjønner at det er lett å bli bekymret når man ser bildene på tv. Men det er viktig å huske på at dette ikke skyldes petroleumsvirksomhet, men skipstrafikk.

Freiberg mener olje i nord vil føre til en bedre oljevernberedskap.

- Hvis vi får åpnet for oljeutvinning i nord får vi samtidig på plass en oljvernberedskap som kan håndtere ei slik ulykke som den i Langesund på en mye bedre måte enn det vi ser i dag.

Video nsps_upload_2009_8_7_7_52_3_1885.jpg

Video: For lite til oljevern

Væravhengig

Muligheten for å håndtere en oljekatastrofe i Lofoten og Vesterålen er fullstendig avhengig av været.

- Likevel regnes oljevernberedskapen som god, sier beredskapsleder i Sortland Kommune, Eirik Nielsen, som også har et koordineringsansvar for oljevernberedskapen i Lofoten og Vesterålen.

Dette innebærer at hvis det skjer et oljeutslipp i en av kommunene i Lofoten og Vesterålen vil det i løpet av få timer kunne være flere kilometer med oljelenser og oljerensingsutstyr på plass på ulykkesstedet.

Video nsps_upload_2009_8_7_7_54_15_1886.jpg

Video: Årets miljøversting