NRK Meny
Normal

I dag skal de fortelle mer om hva som skjedde

Havarikommisjonen vet hva som skjedde fra flygingens start og fram til kollisjonen med fjellveggen. Men de vet ikke hvorfor det gikk galt. Klokka 14.00 holder de pressekonferanse på Akershus festning om Herculesulykken.

Video Legger fram rapport om Hercules-ulykken

Det er den norske og svenske havarikommisjonen som vil presentere hendelsesforløpet for ulykka som kostet fem norske offiserer livet klokka 14.00.

Det er den norske og svenske havarikommisjonen som vil presentere hendelsesforløpet for ulykka som kostet fem norske offiserer livet.

Hendelsesforløpet

Kommisjonen har så langt ikke konkludert om årsaken til ulykka.

– Vi har ikke konkludert, men kommer til å presentere hendelsesforløpet, slik vi nå oppfatter det, sier Agne Widholm, leder av den svenske havarikommisjonen.

Den svenske havarikommisjonen vil fredag klokka 14 legge frem en
«Preliminär faktasammanställning» etter C-130J ulykka ved Kebnekaise, heter det i ei pressemelding.

Mangler viktige data

Video Vrakdeler av Hercules-flyet

Vrakdeler av Hercules-flyet.

Men alle svarene har de ennå ikke.

– Så er det jo slik at vi fortsatt ikke har funnet de «svarte boksene». Men vi tror likevel at vi har et bra grep om hendelsesforløpet fra flygingens start og fram til kollisjonen med fjellveggen.

Fra norsk side vil brigader Per Egil Rygg være til stede når de nye opplysningene presenteres. Han leder den norske undersøkelseskommisjonen som bistår den svenske. Rapporten er foreløpig og inneholder en beskrivelse av fakta, men ingen årsaker.

– Vi skal redegjøre for været og for referanseflygningen. Det finnes mye vi kan redegjøre for. Og det skal vi gjøre i den sammenstillingen av fakta som vi legger fram i dag, sier Widholm til NRK.no.

Fortsetter arbeidet

Kommisjonen vil fortsette sitt arbeid og en endelig rapport vil foreligge så snart som mulig.

Forsvaret vil være representert ved nestkommanderende ved Forsvarets Operative Hovedkvarter (FOH), generalmajor Morten Haga Lunde. FOH er oppdragsgiver for den norske undersøkelseskommisjonen.

Omkomne fra Herculesflyet

OMKOM: Ståle Garberg (42), Siw Robertsen (45), Bjørn Haug (40), Steinar Utne (35) og Truls Audun Ørpen (46) var om bord i Hercules-flyet da det krasjet.

Foto: Forsvaret/Scanpix

Video

Distriktsnyheter fra Nordland. TV
Nyhetsreportasje fra NRK.
Hver dag havner store mengder med dårlig renset kloakk rett ut i fjordene våre. En rekke store norske kommuner bryter nemlig rensekravene viser NRKs kartlegging.