NRK Meny
Normal

Mer magesjau-trøbbel på Hurtigruta

"M/S Nordlys" er tredje skip i rekken der passasjer er blitt syke med magesjau.

MS Nordlys

Også ved 'M/S Nordlys' sliter passasjerer med dårlig mage. Om disse er rammet av noro-virus er ikke bekreftet.

Foto: Alrik Velsvik / NRK

Hittil er 150 passasjerer på «Midnatsol» blitt syke, og også på «Finnmarken» har det vært sykdomsutbrudd.

Ragner Norum, kommunikasjondirektør Hurtigruten

Ragner Norum, kommunikasjondirektør Hurtigruten.

Foto: NRK

Tiltak på alle skip

- Vi har fått meldinger om magesjuke, men vi har ikke fått bekreftet at det dreier seg om noro-viruset, som har rammet «Midnatsol» og «Finnmarken», sier kommunikasjonsdirektør Ragnar Norum til NTB.

Han presiserer at det ikke er uvanlig at passasjerer blir syke i løpet av turen, og at det ikke nødvendigvis betyr at det er snakk om et nytt utbrudd.

- Vi har satt i gang tiltak på alle skip for å stanse eventuell smitte. Vi oppfordrer passasjerene til ekstra håndvask, fellesarealer vaskes oftere og grundigere enn vanlig og det brukes plasthansker ved behandling av mat. I tillegg blir passasjerer som er syke, isolert på lugar, sier Norum.

Stadig nye smittetilfeller

Situasjonen på de andre to hurtigruteskipene var torsdag uendret.

- Fortsatt er det et jevnt tilsig av nye tilfeller på «Midnatsol», med 15 til 20 nye som blir syke i døgnet. På «Finnmarken» har vi seks nye sykdomstilfeller per døgn, sier Norum.

- Ledelsen reagerte ikke

De første smitteutbruddene startet allerede i begynnelsen av mai. En fra mannskapet på «Midnatsol» skal ha sagt at de oppdaget at flere var magesjuke i begynnelsen av måneden, men at det gikk to-tre uker før ledelsen i selskapet reagerte. Også en passasjer hevder at det var sykdomsutbrudd allerede for to uker siden.

- Vi har ikke fått kjennskap til dette før nå, og vil undersøke påstandene, sier Norum.

Fortsetter i rute

Det er uklart hvordan Hurtigruten skal kartlegge hvorvidt tidligere passasjerer ble syke på turen. Nortun kan ikke si noe om hvordan undersøkelsene skal gjøres, men sier det ikke er planer om å kontakte tidligere passasjerer.

- Vi har ikke merket noe avbestillinger direkte til skipene. Alle skip fortsetter i rute, sier Norum.

(©NTB)