Mer enn halvparten er menn over 45 år

Lederen for Nordland Arbeiderparti er fornøyd etter at partiet fikk 25 ordførere, men medgir at de har en vei å gå når det kommer til likestilling.

Laster kart, vennligst vent...

Hvem ble ordfører i din kommune de neste fire årene? Trykk på din kommune for å sjekke ordførere.

Valglogo

Etter at den siste ordføreren i fylket kom på plass i går, er det klart at Arbeiderpartiet når sitt mål og vel så det, og får 25 av de 44 ordførerne i fylket.

Nestleder i Arbeiderpartiet, Bjørnar Skjæran

Leder i Nordland Arbeiderparti, Bjørnar Skjæran.

Foto: Arbeiderpartiet

– Vi er selvsagt godt fornøyd med at vi har fått så mange ordførere. Vi satte oss et høyt mål om å få ordføreren i 24 av kommunene i Nordland, sier lederen for Nordland Arbeiderparti, Bjørnar Skjæran, til NRK.

Men av partiets 24 ordførere i kommune-Nordland, er bare syv kvinner. Og halvparten er menn i alderen 45–66 år.

Skjæran medgir at de har en vei å gå.

– Samtidig har vi i Nordland Ap økt denne andelen økt fra 20 prosent (3 av 15) i 2011 til cirka 31 prosent i 2015. Dette er resultatet av et målrettet arbeid. Vi er på ingen måte i mål, men jeg er fornøyd med at vi har tatt et stort steg.

Skyldes delvis tradisjoner

Hvis man ser på Nordland fylke, er 12 av 44 ordførere kvinner etter høstens valg. 25 ordførere er menn i alderen 45–66 år – eller 56 prosent av ordførerne i fylket. Til sammenligning utgjør denne aldersgruppen 14 prosent av befolkningen i Norge som helhet.

– Hvorfor er menn i alderen 45–66 overrepresentert i ordførerstolene i Nordland?

– Det er nok vanlig å nominere personer med stor politisk erfaring til ordførerkandidat. At aldersgruppen 45–66 er overrepresentert, knytter seg nok både til dette, og til tradisjon, sier Skjæran.

– Problematisk

Han mener det er problematisk at man har en såpass stor ubalanse mellom kvinner og menn.

– Dette er et uttrykk for at den kunnskapen og de ressursene som halve befolkningen besitter, ikke kommer samfunnet til nytte i stor nok grad.

Han påpeker samtidig at det åpenbart er mer krevende å oppnå en like god fordeling blant ordførere som blant kommunestyrerepresentanter.

– Det er jo bare en ordførerkandidat på hver liste.

– Ikke overrasket

Asbjørn Røiseland

Professor i statsvitenskap ved Universitetet i Nordland, Asbjørn Røiseland.

Foto: Bente H. Johansen / NRK

Professor i statsvitenskap ved Universitetet i Nordland, Asbjørn Røiseland, tror ikke situasjonen er unik for Nordland, men at tallene gjenspeiler landsgjennomsnittet.

Han er ikke overrasket over tallene.

– Det så vi allerede i nominasjonen, at det var få kvinnelige toppkandidater. Det ser vi resultatet av nå.

Et demokratisk problem?

Han sier videre at politikken alltid har vært preget av godt voksne folk, og da gjerne menn.

– Det er to måter å se dette på. På den ene siden at politikken tiltrekker seg folk med erfaring. På den andre siden at politikerne bør være representativ for befolkninga.

– Er det et demokratisk problem?

– Det er et demokratisk problem hvis ambisjonen er at kommunestyrene skal være representative for befolkninga. I så fall er både ungdom og pensjonister kraftig underrepresentert.