NRK Meny
Normal

Mer enn halvparten av pasienttransportene fra Mosjøen var akutt– eller hasteoppdrag

Men Helse Nord frykter likevel ikke for liv og helse dersom flyplassen i Mosjøen legges ned.

Katharina Langvatn og venninne Kine bjerknesli

– FLYPLASSEN REDDET LIVET MITT: Katharina Langvatn (t.v) var møtt opp da transportkomiteen besøkte Mosjøen i fjor høst, for å be om at Kjærstad lufthavn må bevares. – Ambulanseflyet reddet livet mitt, fortalte hun.

Foto: Frank Nygård / NRK

Tidligere denne uken sa fylkesrådet i Nordland både ja etablering av ny storflyplass på Hauan i Rana og ja til at Kjærstad lufthavn i Mosjøen får bestå.

Men Avinor har vært tydelig på at Helgeland ikke kan få i både pose og sekk. For dersom det skal bygges en ny storflyplass utenfor Mo i Rana, mener Avinor at Kjærstad må legges ned.

Øyvind Juell ANS

Øyvind Juell i Luftambulansetjenesten ANS

Foto: Eskil Mehren / NRK

Både lokalsamfunnet i Vefsn og fylkespolitikerne trekker fram helseberedskapen i regionen som et argument mot nedleggelse. Og færre flyplasser vil bety lenger reisevei for noen, mener de som flyr pasientene.

– Dersom man legger ned en flyplass som i dag brukes til pasienttransport, vil en del pasienter få lenger tilbringeravstand til og fra flyplassen, sier daglig leder Øyvind Juell i Luftambulansetjenesten ANS.

Over halvparten av oppdragene hastet

Selskapets egne tall viser at 88 av 149 pasienttransporter fra Kjærstad i fjor, ble regnet som akutt- eller hasteoppdrag.

Men selv om reisen for noen blir lenger ved en nedleggelse, mener Juell en storflyplass kan gjøre det enklere for ambulansefly å lande og lette.

– Det hender innimellom at også ambulanseflyene blir stående på bakken. Det er helt klart. En større lufthavn vil i så måte kunne bety bedre regularitet.

Storflyplass Hauan

En ny storflyplass utenfor Mo i Rana er beregnet å koste mer enn to milliarder kroner. Skal flyplassen bygges mener Avinor flyplassen i Mosjøen må legges ned.

Foto: Nordic - office of Architecture

Frykter ikke for liv og helse

I Vefsn Høyre er de ikke i tvil om at Kjærstad er viktig for befolkningen i Grane, Hattfjelldal og Vefsn.

– Poenget med ambulanseflyet er jo nettopp at det er en garantist for å redde liv. De som vil få det dårligere ved at ambulanseflyet blir borte, er jo nettopp de som i dag har det dårligste sykehustilbudet på Helgeland, sier leder i Vefsn Høyre, Jørn Inge Clausen.

Det er Helse Nord som har det øverste ansvaret for helseberedskapen i Nord-Norge. Der frykter de ikke at liv og helse går tapt dersom Kjærstad legges ned.

– Helse Nord ser at det vil i noen tilfeller ta lenger tid for enkelte pasienter å komme til behandlingssted. Med en god helikoptertjeneste og beredskapen vi har i Mosjøen, skal vi også i fremtiden håndtere det på en god måte, sier kommunikasjonssjef Siw Sandvik.

Mosjøen lufthavn, Kjærstad

88 av 149 pasienttransporter fra Kjærstad i fjor, ble regnet som akutt- eller hasteoppdrag.

Foto: Katrine Olsen Sørgård / NRK

Video

Distriktsnyheter fra Nordland. TV
Nyhetsreportasje fra NRK.
Hver dag havner store mengder med dårlig renset kloakk rett ut i fjordene våre. En rekke store norske kommuner bryter nemlig rensekravene viser NRKs kartlegging.