NRK Meny
Normal

Mener vedtaket om nedleggelse er ulovlig

Politikere i bystyret i Bodø mener vedtaket om å legge ned «Regnbuen» ved Barnas Hus Barnehage er ulovlig. – Vi er overbevist om at ting ikke har gått riktig for seg, sier Kirsten Hasvoll (SV).

ULOVELIG: Kirsten Hasvoll (SV) er en av tre som har signert en klage hvor de hevder at vedtaket om å legge ned «Regnbuen» er ulovlig.

ULOVLIG: Kirsten Hasvoll (SV) er en av tre som har signert en klage hvor de hevder at vedtaket om å legge ned «Regnbuen» er ulovlig.

Det var i desember i fjor det borgerlige styret i Bodø kommune valgte å kutte i barnehagetilbudet for å få neste års budsjett i balanse, og gav beskjed om at avdelingen «Regnbuen» ved Barnas Hus Barnehage i Bodø kom til å bli nedlagt fra august i år.

Barnehagen er en enhet med forsterket bemanning som skal hjelpe familier og flyktningbarn med å bli integrert i det norske samfunnet.

Nå mener flere politikere i bystyret at vedtaket kan være ulovlig, og krever ny behandling i saken.

– Har aldri opplevd lignende

I en klage signert Rødt, Høyre og SV viser de tre partiene til paragraf 59 i Kommuneloven. Loven beskriver muligheten for en mindretallsanke eller lovlighetskontroll, og er de tre partienes mulighet til å klage vedtaket på formell basis for å sjekke at ting har gått riktig for seg.

– Og det er vi overbevist om at det ikke har gjort, sier Kirsten Hasvoll (SV).

Hun har sittet i bystyret i 12 år, og forteller at hun aldri har opplevd en lignende sak tidligere.

– Forslaget om nedleggelse ble lagt fram andre dagen i bystyrets budsjettbehandling. Ingen av oss hadde mulighet til forberedelse på forhånd, og heller ikke foreldrene eller de ansatte i barnehagen hadde fått anledning til å mene noen ting. Det var en bombe som ingen hadde ventet.

Hun tviler på at kommunen sparer penger på å gjennomføre vedtaket, og tror det er et flertall i bystyret som ønsker å beholde barnehagen.

– Det er en feil beslutning og det er begått feil i forberedelsene i saksbehandlingen. Jeg tror at hvis saken hadde blitt forberedt bedre ville utfallet blitt et annet, sier Hasvoll.

– Forslaget vil bli stående

Terje Cruickshank, som er bystyrerepresentant for Venstre.

BLIR STÅENDE: Terje Cruickshank, som er bystyrerepresentant for Venstre, tviler på at klagen vil føre frem.

Foto: Torbjørn Brovold / NRK

Men i posisjon frykter de ikke for at det skal ha blitt begått feil.

– Vi har hatt en god prosess i forkant med å finne mulige kutt i Bodø kommune. Det er uønsket, men det er lovlig, sier Terje Cruickshank, som er bystyrerepresentant for Venstre.

Han tviler på at klagen vil føre frem.

– Lovligheten er der og forslaget kommer til å bli stående. Så er det opp til fylkesmannen å avgjøre og se på om vi har gjort noen formelle saksbehandlingsfeil eller forberedelsesfeil. Men det tviler jeg på at det er gjort.

– Men vi skal være åpne for nye innspill. Er det mulig å ha disse innsparingene med andre løsninger så er vi åpen for det. Vi skal være de første til å se på gode, alternative forslag, fortsetter han.

– Mye sorg og fortvilelse

For de ansatte har det vært en tung tid, og de håper i det lengste at barnehagen skal overleve.

– Det har vært mye sinne, frustrasjon, sorg og fortvilelse. Vi har fra dag én sett at dette ikke har blitt gjort på riktig måte, noe som er helt forkastelig, sier Nina Vestangen, foreldrerepresentant i SU for Barnas Hus.

Hun forteller at responsen fra lokalsamfunnet har vært massiv.

– Vi har fått støtte fra både kjente og ukjente. Dette er et viktig tilbud, og vi er positive og har troen på at dette skal gå bra, avslutter hun.

Nina Vestengen

FORTVILER: – Det har vært mye sinne, frustrasjon, sorg og fortvilelse, sier Nina Vestangen, foreldrerepresentant i SU for Barnas Hus.

Foto: Torbjørn Brovold / NRK